Ολοκληρώνεται την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου η παραμονή σαράντα νέων μιας ομάδας του προγράμματος Erasmus+ στα Μέγαρα.
Για δύο εβδομάδες άτομα από τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων Βουλγαρία, Τουρκία, ΠΓΔΜ, Ελλάδα, Ρουμανία και από την συντονίστρια ομάδα της Σουηδίας ασχολήθηκαν με το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών.
Ένα θέμα το οποίο εξελίσσεται δραματικά ιδιαίτερα για τις χώρες της Βαλκανικής οι οποίες επιλέγονται από τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες ως χώρες εισόδου για την περαιτέρω πορεία τους προς χώρες της Ευρώπης.

Το Σάββατο 17/2 συναντηθήκαμε με τον συντονιστή της ομάδας, τον Ασίφ από την Σουηδία και δύο εκπροσώπους των μελών της ομάδας, την Αλεξάνδρα από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Χριστίνα από την Βουλγαρία.
Και οι τρεις εκπρόσωποι αναφέρθηκαν εν συντομία στο περιεχόμενο της παραμονής τους στα Μέγαρα και μας μετέφεραν τις εντυπώσεις τους από τα σεμινάρια αλλά και από την παραμονή τους στην πόλη των Μεγάρων.
Ο Ασίφ συντονίζει πρόγραμμα στα Μέγαρα για δεύτερη φορά και πρόκειται να συντονίσει δύο ακόμα προγράμματα στο έτος το οποίο διανύουμε.
Και οι τρεις συνομιλητές μας συμφώνησαν στο γεγονός ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες οι οποίοι επιλέγουν την Ευρώπη ως ήπειρο προορισμού, έχουν εντείνει την ξενοφοβία και την εσωστρέφεια των κοινωνιών. Γι’ αυτόν τον λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πάρει μέτρα ώστε τα κράτη μέλη της να επωμίζονται πιοδίκαια τον φόρτο των εισερχομένων ανθρώπων και να μην δημιουργείται συνωστισμός στην Βαλκανική και στην Μεσόγειο.

Αξίζει όμως να αναφέρουμε τις εντυπώσεις τις οποίες ακούσαμε από τον Ασίφ, την Αλεξάνδρα και την Χριστίνα για τα Μέγαρα. Και οι τρεις τους αναφέρθηκαν στην καταδεκτικότητα και ευγένεια των κατοίκων της πόλης, τις φυσικές της ομορφιές και την σπουδαία γεωγραφική θέση της όπου από εδώ μπορεί κανείς εύκολα να ταξιδέψει στο αεροδρόμιο της Αθήνας, στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και να μπορεί να μετακινηθεί σε όποιο σημείο της πόλης χρειάζεται περπατώντας και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Αλεξάνδρα, ΠΓΔΜ: Αγάπησα τα Μέγαρα και τους κατοίκους ενώ μου έκανε θετική εντύπωση η φιλοξενία στο Ξενοδοχείο Μέγαρα το οποίο έχει εξαιρετική διεύθυνση και προσωπικό.
Συνάντησα νέους ανθρώπους και έκανα νέους φίλους.
Τα προβλήματα τα οποία κοινά διαπιστώσαμε ως μέλη της ομάδας είναι ότι οι χώρες μας δέχονται πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες και αυτό έχει επίδραση στις θέσεις εργασίας. Χρειάζεται όλες οι χώρες να βελτιώσουν το σύστημα υποδοχής και να το κάνουν αποτελεσματικότερο.

Χριστίνα, Βουλγαρία: Βρέθηκα σε μια πολύ όμορφη πόλη και συνάντησα ωραίους και ευγενικούς ανθρώπους πέρα από τις προσδοκίες μου.
Στα Μέγαρα αισθάνθηκα σαν να βρίσκομαι στο σπίτι μου.
Στη Βουλγαρία οι άνθρωποι είναι προκατειλημμένοι εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών και τείνουν να δημιουργούν στερεότυπα. Είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε τους συμπολίτες μας να έχουν μεγαλύτερη κατανόηση. Όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι. Δεν διαφέρουν.

Με ενδιαφέρον ακούσαμε την άποψη του Ασίφ σύμφωνα με την οποία δεν θα πρέπει να υπάρχουν σύνορα μεταξύ των κρατών και ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να επιλέγουν ελεύθερα την χώρα την οποία θέλουν να ζήσουν.

Τέλος αξίζει να τονίσουμε ότι ο Ασίφ εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του καθώς και τις ευχαριστίες του οργανισμού τον οποίο εκπροσωπεί στη διεύθυνση και το προσωπικό του Ξενοδοχείου Μέγαρα.
Πρόκειται για την οικογένεια Γιώργου Παπαβασίλη την οποία στη συνάντηση εκπροσώπησε ο Δωρόθεος Παπαβασίλης.