Σε σημείωμά του το οποίο μας έστειλε, ο Κώστας Δέδες συντονιστής της Τοπικής Οργάνωσης του ΕΠΑΜ, εξετάζει από άλλη άποψη τον τρόπο με τον οποίο εορτάσθηκε, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γρηγόρη Σταμούλη, η ημερομηνία απελευθέρωσης των Μεγάρων από τα στρατεύματα κατοχής τον Οκτώβριο του 1944, δηλαδή η 9η Οκτωβρίου 2019.

Ο ΚΔ επισημαίνει ότι ο τρόπος εορτασμού, από το 2015 όταν έγινε για πρώτη φορά, συνάντησε τις αντιδράσεις των μελών του παραρτήματος Μεγάρων της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης.
“Οι αντιδράσεις της τοπικής ΠΕΑΕΑ δεν ήταν αβάσιμες”, υποστηρίζει ο αρθρογράφος “γιατί από την πρώτη εκδήλωση ο κος Σταμούλης έδειξε ότι βασικός στόχος του εορτασμού αυτού ήταν όντως η παραχάραξη της ιστορίας, με το να προσπαθεί να αποδείξει ότι το ΕΑΜ δεν ήταν η μοναδική πατριωτική δύναμη που απελευθέρωσε την χώρα μας από τους κατακτητές, δίνοντας έτσι συγχωροχάρτι στους ντόπιους συνεργάτες των Γερμανών, δωσίλογους, κουκουλοφόρους, Χιτες και λοιπούς”.

Υποστηρίζει λοιπόν ο κ. Δέδες ότι ο κ. Σταμούλης αποφάσισε να εορτάζεται η ημέρα της απελευθέρωσης με αυτόν τον τρόπο ο οποίος δεν εκφράζει τον Μεγαρικό λαό αλλά κάποιους άλλους, χωρίς να τους κατονομάζει.
Ιδιαίτερα αναφερόμενος στον φετινό εορτασμό, κατηγορεί τον Δήμαρχο ότι υπερέβη τα όρια και προσκάλεσε ως ομιλητή τον διορισμένο, από τη δικτατορία των συνταγματαρχών, Δήμαρχο Κώστα Σωτηρίου για τον οποίο χρησιμοποιεί διάφορους πολιτικούς χαρακτηρισμούς.
Στη συνέχεια επισημαίνει ότι πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης από κανέναν άλλο πολιτικό χώρο δεν έγιναν αναφορές στο γεγονός.

Εξ αιτίας αυτών ο αρθρογράφος εκφράζει την οργή του για το γεγονός ότι η σιωπή των πολιτικών παρατάξεων υποδηλώνει ότι έχουν γίνει υποχείρια του Δημάρχου.
Και συνεχίζει εκφράζοντας την άποψη ότι υπάρχει συμπαιγνία ώστε τα Μέγαρα να είναι έτοιμα να δεχτούν την λεηλασία της ιδιωτικής τους περιουσίας, όπως προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, από τους στρατούς των νέων κατακτητών – τοκογλύφων, μέσω κατασχέσεων και πλειστηριασμών από τις τράπεζες και τα Ν.Π.Δ.Δ, όπως η ΑΑΔΕ η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ.
Προβλέπει δε ότι οι κατασχέσεις εξ αιτίας οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ μεγαλυτέρων των €201 να είναι προ των πυλών.

Τέλος προτρέπει τους Μεγαρείς να σηκώσουν το ανάστημά τους και να αποτινάξουν από επάνω τους το ζυγό κατοχής των ξένων δυνάμεων προχωρώντας στην αυτοοργάνωσή τους.