Την έναρξη κοινών δράσεων προς την Κομισιόν, τους αρμόδιους πολιτικούς φορείς και την κοινή γνώμη σχετικά με την κατάσταση στα «Ελληνικά Ναυπηγεία» Α.Ε. ξεκινά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά μαζί με τους εργαζομένους στην επιχείρηση. Αυτό συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη την οποία πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΒΕΠ στις ναυπηγικές εγκαταστάσεις του Σκαραμαγκά, την Παρασκευή 14 Ιουνίου.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η άμεση ενημέρωση από τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την κατάσταση στην επιχείρηση, τα αιτήματά τους και τις προοπτικές ώστε να μην κλείσει ένα από τα μεγαλύτερα και αρτιότερα ναυπηγεία της Μεσογείου.

Το κλιμάκιο του ΒΕΠ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Αδριανό Μιχάλαρο, επισκέφτηκε όλους τους χώρους δουλειάς προκειμένου να ενημερωθεί για την πραγματική κατάσταση στα «Ελληνικά Ναυπηγεία» Α.Ε.  τόσο για την απασχόληση των εργαζομένων, όσο και για τη συντήρηση και λειτουργία των υποδομών. Διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι κάνουν τιτάνιο αγώνα ώστε να διατηρηθεί στο ακέραιος ο εξοπλισμός, τα μηχανήματα και τα εργαλεία.

Ταυτοχρόνως, το κλιμάκιο του Επιμελητηρίου ενημερώθηκε αναλυτικά για την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης υποβρυχίων τύπου «214 ΑΙΡ» αλλά και τις δεσμεύσεις εκ μέρους του Πολεμικού Ναυτικού για τη διατήρηση ζωντανού παραγωγικού κυττάρου στις εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ. Επίσης έγινε ενημέρωση για τις σχέσεις και τη συνεργασία των «Ελληνικών Ναυπηγείων» με τους προμηθευτές τους, πολλοί από τους οποίους είναι επιχειρήσεις – μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε πλήρη αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον λόγω της υπαγωγής τους σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
Επίσης διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας του προσωπικού για την υλοποίηση προγραμμάτων του Πολεμικού ναυτικού το οποίο δεν θα πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο.

Ο πρόεδρος του ΒΕΠ Αδριανός Μιχάλαρος χαρακτήρισε τα ΕΝ ως “κοιμώμενο λαβωμένο ναυπηγικό γίγαντα” και απέδωσε την παρούσα κατάσταση ως αποτέλεσμα κακών πολιτικών χειρισμών. Επεσήμανε προς κάθε  κατεύθυνση ότι το ΒΕΠ στηρίζει έμπρακτα τη ναυπηγική βιομηχανία και θα συνεχίσει αυτές τις δράσεις με επισκέψεις στην Ελευσίνα, το Πέραμα και τη Σαλαμίνα.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ΕΝ Βασίλης Καρακίτσος δήλωσε πως έχει εξαντληθεί η υπομονή των εργαζομένων οι οποίοι παραμένουν αβέβαιοι από το 2008. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας να βρεθεί άμεσα λύση συνέχισης της λειτουργίας του ναυπηγείου  προς όφελος της επιχείρησης, της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας.

Διαβάστε εδώ τις διαπιστώσεις και τις δηλώσεις όπως αυτές διατυπώνονται πλήρως από το ΒΕΠ