Το υπερσυγκεντρωτικό προφίλ διοίκησης του Δήμου Μεγαρέων από το Δήμαρχο Γρηγόρη Σταμούλη γίνεται αντικείμενο κριτικής από τον Κλεάνθη Βαρελά επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού Μαζί με όραμα.
Αφορμή υπήρξε η μηδαμινή δραστηριότητα του Δήμου Μεγαρέων στην ανάδειξη των εορτασμών με αφορμή τη 200η επέτειο της απελευθέρωσης της Ελλάδας.
Σε αντίθεση με πολλούς Δήμους οι οποίοι τίμησαν ποικιλοτρόπως την εθνική επέτειο, τα Μέγαρα και η Νέα Πέραμος διακρίθηκαν και επικρίθηκαν για το αντίθετο.

Αναφέρει ο κ. Βαρελάς:

«Με εντυπωσιακούς στολισμούς, δράσεις και πρωτοβουλίες πολλοί δήμοι της χώρας μας και πολλά ξένα κράτη επέλεξαν να τιμήσουν την επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης των Ελλήνων. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τους προγόνους μας, που έδωσαν την ψυχή και το αίμα τους για να έχουμε σήμερα μια ελεύθερη πατρίδα, ένα ξένο κράτος να στολίζει με την ελληνική σημαία την πρωτεύουσα και τις μεγάλες πόλεις του.

Ο μοναδικός δήμος στην χώρα μας που αγνόησε την μεγάλη εθνική επέτειο των 200 ετών από την 25η Μαρτίου του 1821 είναι ο δήμος Μεγαρέων. Με τον μη στολισμό των δυο πόλεων του δήμου έλαβε χώρα μία πραγματικά αρνητική ιστορική καταγραφή, που δυστυχώς ταξίδεψε μέσω Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο και αποτέλεσε τεράστια δυσφήμιση.

Οι κεντρικές οδοί των Μεγάρων και της Νέας Περάμου οι οποίες φέρουν ονομασία Εθνικής επετείου, καθώς και οι πλατείες των Ηρώων και των δύο πόλεων, έμειναν χωρίς τον ελάχιστο στολισμό, εντελώς ανεξήγητα, μία ξεχωριστή ημέρα κατά την οποία έπρεπε να βρίσκονται σε πανηγυρικό κλίμα.

Ένα από τα μεγαλύτερα σωζόμενα μνημεία του ελληνισμού, το τείχος στην Αγία Τριάδα, ορθώνει μέχρι σήμερα το ανάστημα του για να μας θυμίζει τους αγώνες των μεγαριτών για την ελευθερία από τον οθωμανικό ζυγό και την ανεξαρτησία. Η ύπαρξη αυτού του μεγαλειώδους κατασκευάσματος δυστυχώς δεν είναι αρκετή για να ευαισθητοποιήσει τον δήμαρχο κ. Σταμούλη, ο οποίος έχει τεράστια και αποκλειστική ευθύνη για το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκαν τα πρέποντα ώστε να εορταστεί η επέτειος των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση.

Η δικαιολογία ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας δεν μπορεί να σταθεί, καθώς πρόσφατα οι πόλεις του δήμου στολίστηκαν για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έστω στοιχειωδώς και χωρίς φαντασία.

Η παραδοχή του δημάρχου κ. Σταμούλη με δήλωση του σε δημοσιογραφικό μέσο ενημέρωσης, ότι υπήρξε δυσλειτουργία και δεν υλοποιήθηκε ο στολισμός για την εθνική επέτειο, δεν του δίνει κανένα άλλοθι. Πρόκειται ουσιαστικά για την παραδοχή ότι δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν ανταποκρίθηκε στα καθήκοντα που του επιβάλει η θέση που κατέχει.

Είναι προφανές ότι ο συγκεντρωτισμός των εξουσιών και η εμμονή του κ. Σταμούλη να ελέγχει τα πάντα στην διοίκηση του δήμου προκάλεσε μια άνευ προηγούμενου ασυνεννοησία στις αρμόδιες υπηρεσίες. Πρόκειται προφανώς για τον ίδιο συγκεντρωτισμό που ανάγκασε τον γενικό γραμματέα του δήμου να παραιτηθεί και εν τελεί προκαλεί δυσλειτουργίες με ορατές από όλους επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών.

Άσχημες εκπλήξεις, σαν αυτή που ζήσαμε με το ξημέρωμα της 25ης Μαρτίου 2021, αποτελούν πλέον συνηθισμένα γεγονότα με τα οποία ο κόσμος οργίζεται και αγανακτεί».