Σύσκεψη με θέμα την αντιπυρική προστασία στην Κινέτα κατά την τρέχουσα περίοδο διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι η Κινέτα είναι δομημένη σε πευκόφυτη περιοχή και οι οικισμοί της, σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα απεγκλωβισμού των κατοίκων.

Είναι συνεπώς αναγκαίο να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης και συντονισμός ενεργειών ώστε να αποφευχθούν τραγικές συνέπειες μιας καταστροφικής πυρκαγιάς.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, πρόεδροι των συλλόγων, ο Αντιδήμαρχος Μεγαρέων και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Κώστας Φυλακτός, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεγάρων Δημήτρης Καϊάφας καθώς και πρόεδροι και μέλη των εθελοντικών ομάδων ΣΕΔ, ΚΟΥΡΟΣ και ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΜΕΓΑΡΙΤΩΝ, τους οποίους ο πρόεδρος εκ μέρους της Ομοσπονδίας ευχαρίστησε θερμά για την εθελοντική τους προσφορά. Έγινε μία εποικοδομητική συζήτηση και δόθηκαν κατευθύνσεις και οδηγίες που αφορούν τους πολίτες μεμονωμένα αλλά και σε συλλογικό επίπεδο.

Συμπεράσματα:
Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να κάνουν αποψίλωση στα οικόπεδά τους, αν είναι δυνατόν να προμηθευτούν γεννήτρια και να διαθέτουν μια δεξαμενή νερού.
Να μη πετούν ανεξέλεγκτα κλαδέματα και σκουπίδια, αναμμένα τσιγάρα και να μη κάνουν υπαίθριες δραστηριότητες που προκαλούν σπινθήρες. Αν υποπέσει στην αντίληψή τους κάποια ύποπτη κίνηση ή αν αντιληφθούν καπνό να τηλεφωνήσουν στο 199.
Να φροντίζουν οι δρόμοι να μην είναι μπλοκαρισμένοι από σταθμευμένα οχήματα έτσι ώστε να μπορούν να περάσουν βαρέα οχήματα όπως πυροσβεστικά ή βυτιοφόρα.

Οι υπάρχοντες κρουνοί να ελεγχθούν από την ΔΕΥΑΜ και να ενημερωθεί ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και η Πυροσβεστική για την λειτουργία τους και την διαθεσιμότητά τους σε περίπτωση ανάγκης.

Οι σύλλογοι της Κινέττας να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις για να ορίσουν ομάδες πυρασφάλειας. Τα μέλη της Ομοσπονδίας δεσμεύθηκαν σε περίπτωση πυρκαγιάς να βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία (κόμβους) ώστε να οδηγήσουν τα πυροσβεστικά οχήματα το ταχύτερο δυνατόν στο τόπο εκδήλωσης της φωτιάς.

Ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας ανακοίνωσε ότι οχήματα με το ανάλογο προσωπικό θα βρίσκονται στην Κινέττα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Σε ερώτημα του προέδρου της Ομοσπονδίας αν υπάρχει σχέδιο απεγκλωβισμού των κατοίκων, ο διοικητής απάντησε αρνητικά και έτσι ο πρόεδρος ζήτησε να ορισθεί συνάντηση στο γραφείο του στην πυροσβεστική υπηρεσία του δήμου Μεγάρων  για να συζητηθεί ειδικά  αυτό το θέμα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Ιουνίου και ήταν παρόντες ο διοικητής της Πυροσβεστικής επιπυραγός κ. Δημήτριος Καϊάφας , ο πρόεδρος κ. Ευαγ. Δαλάκας και η γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Χρ. Τσιτσιμπάκου.

Ο κ. διοικητής ενημέρωσε πως σε περίπτωση πυρκαγιάς υπεύθυνο και αρμόδιο για λήψη αποφάσεων είναι το συντονιστικό όργανο της πολιτικής προστασίας του δήμου το οποίο θα δώσει εντολή στην αστυνομία για τυχόν απεγκλωβισμούς. Έτσι λοιπόν η Ομοσπονδία υπέβαλλε αίτημα στον δήμο για σύγκληση σύσκεψης υπό τον κ. Δήμαρχο όπου παρόντες θα είναι οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας του δήμου και της Περιφέρειας, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Δασαρχείου, του αστυνομικού τμήματος και της τροχαίας, εκπρόσωποι των εθελοντικών ομάδων και των φορέων,  καθώς και μέλη της Ομοσπονδίας Κινέττας ώστε να γίνει μία διεξοδική συζήτηση, να παρθούν αποφάσεις έτσι ώστε σε μια ενδεχόμενη καταστροφική πυρκαγιά να μπορέσει να υπάρξει αποτελεσματική και άμεση αντιμετώπιση.

Επίσης η Ομοσπονδία υπέβαλε στο δήμο αίτημα για την πραγματοποίηση δύο ασκήσεων ετοιμότητας, μιας ημερήσιας και μιας νυχτερινής για να μπορέσουν να αναδειχθούν ελλείψεις και αδυναμίες οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές για τον ορθό συντονισμό της επιχείρησης.