Την Κυριακή 26 Ιουλίου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας πραγματοποίησε  συγκέντρωση στην Κινέτα με αφορμή τα δύο χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Αντώνης Χοροζάνης στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Μεγαρέων με τη Λαϊκή Συσπέιρωση.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Τάτσης μέλος της ΕΠ της Κ.Ο Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του Κόμματος.

Ο Γιώργος Τάτσης στην ομιλία του τόνισε τη μεγάλη βαρύτητα που δίνει το ΚΚΕ στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας καθώς αφορά την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού μας από τη φωτιά , τη βροχή και το σεισμό.

Οι καταστροφές που ζούμε κάθε τόσο στην Αττική και σε όλη τη χώρα είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που υποχρηματοδοτεί και υποστελεχώνει συνεχώς απαραίτητες υπηρεσίες για την πρόληψη και την προστασία από τις φυσικές καταστροφές.

Κατήγγειλε επίσης την πολιτική της ΕΕ και όσους την ασπάζονται, που με τη λογική κόστους – οφέλους, δεν προκρίνονται έργα αναγκαία για την προστασία των εργατικών – λαϊκών αναγκών όπως είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, τα έργα αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης γιατί δεν έχουν ανταποδοτικότητα και δεν αποδίδουν στο μεγάλο κεφάλαιο την κερδοφορία που επιθυμεί.

Ο Γιώργος Τάτσης τόνισε ότι ο λαός στη Δυτική Αττική χρόνια τώρα είναι στο ίδιο έργο θεατής.

Δηλαδή πριν από κάθε καταστροφή βλέπει την εκάστοτε Κυβέρνηση – Περιφερειακή και Δημοτική Αρχή να δεσμεύεται ότι είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε φαινόμενο. Όταν έρχεται η καταστροφή, νίπτουν τας χείρας τους, μιλάνε για ακραία καιρικά φαινόμενα και βέβαια ρίχνουν όλοι την ευθύνη στον κόσμο, στην περιβόητη ατομική ευθύνη. Ταυτόχρονα προαναγγέλουν και κανένα έργο για να καλμάρουν την αγανάκτηση του κόσμου.

Όταν τα φώτα σβήσουν, τα έργα παραπέμπονται στις καλένδες, στην καλύτερη των περιπτώσεων γίνονται έργα αποσπασματικά που πολλές φορές μεταφέρουν ή δημιουργούν πιο οξυμένα προβλήματα. Ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση της Κινέτας καθώς η παντελής έλλειψη μέριμνας μετά την πυρκαγιά του 2018, είχε ως αποτέλεσμα ο λαός της περιοχής να ζήσει μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια δύο μεγάλες πλημμύρες. Όσοι δηλαδή δεν είδαν το σπίτι τους να καίγεται, το είδαν να πλημμυρίζει και η μία καταστροφή να διαδέχεται την άλλη. Μάλιστα το γεγονός ότι η δασική έκταση που κάηκε δεν έχει ακόμα καθαριστεί αλλά και η πρόχειρη τοποθέτηση κορμοδεμάτων μετά την πυρκαγιά είχαν ως αποτέλεσμα να φράξει το ρέμα της Πίκας και τα κορμοδέματα να μετατραπούν σε φονικά όπλα για το λαό της περιοχής. Τόνισε επίσης ότι στην περιοχή υπάρχουν 5 ρέματα που σβήνουν κυριολεκτικά μέσα στο οικισμό και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τη διευθέτηση.

Ο Γ. Τάτσης έκανε εκτενή τοποθέτηση για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, την ένταση της επιθετικότητας από της μεριά της Τούρκικης αστικής τάξης και τόνισε την ανάγκη να βγουν συμπεράσματα για τους δήθεν προστάτες μας, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που ακόμα και σήμερα μιλάνε για «αμφισβητούμενα ύδατα» ανοίγοντας την πόρτα της συνδιαχείρισης για να κρατήσουν δεμένη στο δικό τους άρμα την Τουρκία.

Από τη συζήτηση που ακολούθησε καταγράφηκαν πολλές προσωπικές μαρτυρίες από κατοίκους που ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί για ζημιές της πρώτης κατοικίας περιγράφοντας ένα απίστευτο γολγοθά και ένα μπαλάκι ευθυνών μεταξύ κρατικών υπηρεσιών.

Από τη μεριά τους τα στελέχη του Κόμματος δεσμεύτηκαν να προβάλλουν τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων με νέες πρωτοβουλίες που θα πάρουν το επόμενο διάστημα.