Πόνος και απελπισία εκφράζεται από την πρόεδρο της Κινέτας Αλεξάνδρα Μπαλτσιώτου μετά την κατακλυσμιαία πλημμύρα της 25ης Νοεμβρίου 2019 και τις τραγικές καταστροφές τις οποίες προκάλεσε.
“Αν δεν γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, με μια ακόμα τέτοια καταιγίδα η Κινέτα θα σβήσει από το χάρτη”. Αυτή ήταν η πρώτη δήλωση που μας έκανε η Πρόεδρος 48 ώρες μετά την καταστροφική πλημμύρα η οποία έπληξε τη νότια πλευρά των Γερανείων με απίστευτη ένταση από τις μιάμιση έως τις τρισείμιση το πρωί της Δευτέρας.
Η Κινέτα είναι ένα αναποδογυρισμένο σκηνικό με τα περιβόητα “αντιπλημμυρικά” κορμοδέματα από τις πλαγιές να έχουν παρασύρει όλα τα εμπόδια στο διάβα τους και τελικά να κτίσουν ένα φράγμα στην Ολυμπία Οδό η υπερχείλιση του οποίου έπνιξε την κάτω Κινέτα.

Συναντήσαμε την κ. Αλεξάνδρα Μπαλτσιώτου  αφού αφήσαμε να περάσει ένα σαρνταοκτάωρο από τη θεομηνία και της ζητήσαμε, ως πληγείσα η ίδια και ως εκπρόσωπος των πληγέντων, να στείλει το μήνυμά της.
Την ευχαριστούμε για το χρόνο τον οποίο μας διέθεσε παρά την ταλαιπωρία, ψυχική και σωματική, την οποία έχει υποστεί μαζί με εκατοντάδες συμπολίτες της.
“Ήταν” μας λέει “ένα καταστροφικό φυσικό γεγονός απερίγραπτης έντασης το οποίο έδειξε πόσο ανοχύρωτη είναι η Κινέτα μετά την πυρκαγιά του 2018.
Η καταρρακτώδης βροχή και η πλημμύρα η οποία ακολούθησε έπληξε περισσότερα από 300 σπίτια και ξεσπίτωσε εκατοντάδες κατοίκων”.
Από τις πέντε το πρωί της Δευτέρας βρέθηκαν στην Κινέτα η Πολιτική Προστασία, ο Δήμος, η Περιφέρεια και η Πυροσβεστική ενώ ακολούθησαν ομάδες εθελοντών.
Δύο ημέρες μετά έχουν καθαριστεί μόνο οι κύριοι δρόμοι της κοινότητας και αντλούνται ακόμα νερά από πλημμυρισμένα κτήρια στην Κάτω Κινέτα.
Είναι αδύνατη η κυκλοφορία οχημάτων σε πολλούς δρόμους οι οποίοι καθαρίζονται με χωματουργικά μηχανήματα ενώ γίνεται τεράστια προσπάθεια να καθαριστούν οι κοίτες των ρεμμάτων με το ρέμμα της Πίκας να χρειάζεται τη μεγαλύτερη προσπάθεια.
Στο μεταξύ συνεργεία του Δήμου Μεγαρέων και του Υπουργείου Υποδομών διενεργούν αυτοψίες και καταγράφουν τις ζημιές.

“Τι θα ζητούσατε από τις αρχές Κυρία Μπαλτσιώτου εκ μέρους των πληγέντων κατοίκων της Κινέτας;” ρωτάμε.
“Βραχυπρόθεσμα παρακαλούμε να δοθούν οι χρηματικές αποζημιώσεις το συντομότερο. Είναι μια άμεση ανακούφιση προς τους πληγέντες. Και παρακαλούμε να καταβληθούν σε όλους τους κατοίκους, μονίμους και μη. Όπως έγινε και με τις αποζημιώσεις για την πυρκαγιά.
Οι κάτοικοι της Κινέτας ζητούν την όσο το δυνατόν συντομότερα εκτέλεση σοβαρών αντιπλημμυρικών έργων ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες καταστάσεις.
Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις εκ μέρους της Περιφέρειας και του Κράτους θα γίνουν με ταχύρρυθμες διαδικασίες”.

Η συνομιλήτριά μας εκφράζει την αγανάκτησή της για το γεγονός ότι τα κορμοδέματα τα οποία κατασκευάστηκαν για αντιπλημμυρική προστασία  προξένησαν μεγάλο μέρος της καταστροφής.
Επίσης επισημαίνει ότι μερικές από τις αιτίες για την καταστροφή της Κάτω Κινέτας είναι η μη εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδίου όπου υπάρχει, η μη διάνοιξη των δρόμων προς τη θάλασσα και η ύπαρξη παράνομων κτιστών περιφράξεων οι οποίες έφραξαν την έξοδο του νερού προς τη θάλασσα.
Εκφράζει την ελπίδα ότι θα γίνουν πράξη οι υποσχέσεις για αντιπλημμυρικά έργα οι οποίες δόθηκαν τόσο για την οριοθέτηση των ρεμμάτων όσο και την διάνοιξη δρόμων.

Στην μετ’ εμποδίων επίσκεψή μας στην πλυμμυροπαθή Κινέτα ευχαριστούμ την Ομάδα Εθελοντών του Δήμου Βύρωνα μέλη της οποίας διευκόλυναν τις μετακινήσεις μας σε αυτό το δύσβατο περιβάλλον.