Μόλις έκλεισαν τα μικρόφωνα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαρέων της 12/2 δημοσιεύθηκε η είδηση της ημέρας ότι η υποχρέωση των ΟΤΑ να ανοίξουν λογαριασμό διαχείρισης ταμιακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος αναστέλλεται έως και 30 Ιουνίου του 2019. Η απόφαση ελήφθη σε κοινή συνδεδρίαση Χουλιαράκη, Χαρίτση, εκπροσώπων της ΚΕΔΕ και εκπροσώπων της ΕΝΠΕ.

Κατά την προηγηθείσα συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαρέων είχε λάβει κατά πλειοψηφία απόφαση να ανοίξει τον λογαριασμό ενώ ήταν γνωστό ότι η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ ήταν αντίθετες με την εφαρμογή του νόμου των Χουλιαράκη – Χαρίτση και άνοιγμα τέτοιου λογαριασμού θα ισοδυναμούσε με περαιτέρω περιορισμό της αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος Αθηναίων είχε θέσει θέμα συνταγματικότητας της απόφασης των Υπουργών το οποίο ενισχύθηκε από αντίστοιχο ψήφισμα του Δήμου Αθηναίων.

Από τη συνεδρίαση στα Μέγαρα έγινε φανερό ότι ο Κλεάνθης Βαρελάς διέθετε πληροφορίες ότι επέκειτο αναστολή της απόφασης και ζήτησε την αναστολή συζήτησης του θέματος γεγονός το οποίο τον δικαιώνει για την πρόταση την οποία έκανε.
Όμως το Δημοτικό Συμβούλιο επέλεξε να συζητήσει το θέμα και να λάβει απόφαση μετά την εμμονή και προτροπή του Δημάρχου Γρηγόρη Σταμούλη ο οποίος φάνηκε να θέλει να ανοίξει το λογαριασμό και ενδεχομένως να παρουσιαστεί ως το υπάκουο παιδί των Υπουργών Χουλιαράκη και Χαρίτση για τους δικούς του λόγους. Υπεραπλουστεύοντας το θέμα υποστήριξε την άποψη ότι “ας λάβει την απόφαση το Συμβούλιο τώρα και το λογαριασμό τον κλείνουμε αν δεν χρειαστεί”.

Υπέρ της αναβολής συζήτησης τάχθηκε και ο Αντώνης Χοροζάνης.
Ο τέως Δήμαρχος Γιάννης Μαρινάκης μεταξύ άλλων δήλωσε την αντίθεσή του με την μεταφορά των ταμιακών διαθεσίμων φοβούμενος ότι αυτό θα περιορίσει την αυτοτέλεια των ΟΤΑ και θα αυξήσει τη γραφειοκρατία.

Από την εξέλιξη των γεγονότων βλέπουμε ότι η σπουδή του Δημάρχου δεν δικαιολογείται και ότι θα μπορούσε να περιμένει εναρμονιζόμενος με το πνεύμα των συνδικαλιστικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης