Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ζητά η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου να ελέγξει κατά πόσο οι Δήμοι ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντά τους για αντικουνουπικούς ψεκασμούς εντός του αστικού ιστού.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η Περιφέρεια είναι αρμόδια για ψεκασμούς καταπολέμησης κουνουπιών σε περιαστικά σημεία των Δήμων και σε περιοχές υπερτοπικής σημασίας (εκτός αστικού ιστού) της Αττικής, περιοχές δηλαδή όπως ρέματα, κ.α., τα οποία αποτελούν περίπου το 20% του συνόλου των εστιών ανάπτυξης – εμφάνισης των κουνουπιών.
Την αρμοδιότητα και ευθύνη για τους ψεκασμούς σε εστίες εντός αστικού ιστού, όπως δημοτικά νεκροταφεία, φρεάτια, πάρκα, δημοτικοί κήποι, κ.α., την έχουν, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι οικείοι δήμοι.

Σε επιστολή την οποία έστειλε, η Περιφερειάρχης αφού περιγράφει αναλυτικά τις ενέργειες της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου,  ζητά να εξετασθεί άμεσα αν οι Δήμοι λόγω αρμοδιότητας  έχουν προβεί σε σχετικούς ψεκασμούς – προνυμφοκτονίες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Η Περιφερειάρχης Αττικής, επισημαίνη η Περιφερειάρχης, έχει προχωρήσει, όπως και κάθε χρόνο, σε όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες ενέργειες για την πρόληψη και τους ψεκασμούς στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου.
Για φέτος και για τα δύο επόμενα χρόνια, 2019 – 2020, η Περιφέρεια Αττικής έχει συνάψει συμβάσεις, κατόπιν διεθνών ανοιχτών διαγωνισμών, με αντικείμενο την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια Αττικής εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της, και οι οποίες (συμβάσεις) βρίσκονται σε ισχύ και ήδη εκτελούνται. Στο αντικείμενο τους περιλαμβάνονται οι ψεκασμοί από εδάφους αλλά και από αέρος σε οικολογικά προστατευόμενες περιοχές και σε περιαστικά των Δήμων.