Χρήστος ΠαπαηλίαςΣύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το πρώτο φθινοπωρινό υετικό σύστημα θα λάβει για κάποιες ώρες θέση ευνοϊκή για να βρέξει στην Αττική! Το περισσότερο νερό θα πέσει το ξημέρωμα και το πρωί της Τετάρτης! Επισημαίνεται ότι η θερμοκρασία των νερών της Μεσογείου αυτή την εποχή κάνουν τα καιρικά συστήματα τέτοιας υφής επικίνδυνα για βροχές μεγάλης ραγδαιότητας, χαλαζοπτώσεις καθιστώντας τα εν δυνάμει πλημμυρογόνα.
Για το λόγο αυτό, απαιτείται προσοχή στις εξωτερικές δραστηριότητες τις ώρες που “βαραίνει” ο καιρός!

Τα φαινόμενα είναι πιθανό να συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή με τη μορφή αστάθειας λόγω στροβιλισμού του χαμηλού σε συνδυασμό με την θερμική θερινή αστάθεια τις θερμές ώρες της ημέρας. Αυτό συνεπάγεται γρήγορο κλείσιμο του καιρού σε περίοδο καλοκαιρίας με ραγδαίες βροχές μικρής διάρκειας!

Οι βροχές αυτές έρχονται σε ένα έτος πολύ ελλειμματικό σε ύψη βροχής που συγκρίνεται με τα έτη 1989,1990,2000 και από την άποψη αυτή οι βροχές είναι σωτήριες για τη γεωργία με εξαίρεση την αμπελουργία που αυτή την περίοδο είναι στο αποκορύφωμά της!
Μάλιστα, οι πρώτες ενδείξεις για τη συνέχεια του Σεπτεμβρίου θέλουν να επανέρχεται η ανομβρία και η θερινή ζέστη, οπότε οι βροχές αυτές είναι γενικά ευπρόσδεκτες!

Χρήστος Παπαηλίας
Δασοπόνος & Τεχνολόγος Φυσικού Περιβάλλοντος