Για μια χρονιά ακόμα έγινε το πανηγύρι του Αγίου Σαράντη στην ομώνυμη περιοχή των Μεγάρων, στο όμορφο πευκοδάσος το οποίο περιβάλλει τον ναό της εύρεσης των λειψάνων του Αγίου.

Την 16η Αυγούστου στα Μέγαρα τιμάται η μνήμη των Αγίων έξι Μαρτύρων Δωροθέου, Σαράντη, Σεραφείμ, Ιακώβου, Δημητρίου και Βασιλείου στο κέντρο της πόλης στο παρεκκλήσιο των Αγίων πλάι στον ιερό καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στο σημείο βρέθηκαν τα λείψανα των πέντε από τους έξι Αγίους ενώ τα λείψανα του έκτου της ομάδας βρέθηκαν στην περιοχή Λιακωτά, περίπου στους πρόποδες του όρους Πατέρας.

Εκεί εδώ και χρόνια, μετά την θρησκευτική τελετή η οποία τελείται, ακολουθεί το λαϊκό πανηγύρι το οποίο διοργανώνεται με την υποστήριξη της ενορίας Αγίας Παρασκευής Μεγάρων.

Την ιδέα για το λαϊκό πανηγύρι είχε ο ιερομόναχος Σαράντης Μπακαούκας ο οποίος θέλησε να τιμήσει τον άγιο από τον οποίο έλαβε το μοναχικό του όνομα, τον Σαράντη από τους Αγίος έξι Μάρτυρες.

Εκατοντάδες μερίδες φαγητού προετοιμάζονται και διανέμονται από την ενορία της Αγίας Παρασκευής υπό την επίβλεψη του πατρός Αλεξάνδρου Κουργιαλή και του πατρός Πολυεύκτου Φουσκαρή.

Ομάδα μουσικών, φίλων του ιερομονάχου Σαράντη, συμμετέχουν αφιλοκερδώς και κάθε χρόνο ο κόσμος που συμμετέχει στο πανηγύρι γίνεται όλο και περισσότερο.

Φέτος ο χώρος του πανηγυριού μεταφέρθηκε στην βόρεια πλευρά του ναού, κάτω από τα πεύκα όπου οι μουσικοί Θανάσης Μαργέτης βιολί, Γιώργος Μπερδελής βιολί, Σπύρος Παπανικόλας κιθάρα, Χρήστος Μιχαλάκης σαντούρι, Δημήτρης Μαυτονάσος λαούτο και Σωτήρης Κουντεμάνης κρουστά σκόρπισαν κέφι.

Τραγούδησαν οι Σπύρος Μπερδελής, Εύα Κοντοπούλου και Αιμιλία Θεοδοσίου.

Ήταν ένα κυριολεκτικά λαϊκό πανηγύρι αφού στο σύνολό του υποστηρίχθηκε εθελοντικά τόσο από τους μουσικούς όσο και από τους δεκάδες εθελοντές οι οποίοι διαμόρφωσαν τον χώρο.

Και του χρόνου!