Με πρωτοβουλία του Βουλευτήε της Ν.Δ Γιώργου Κώτσηρα ιδρύεται στο Δήμο Μεγαρέων ο οποίος θα αποτελέσει και έδρα του φορέας μελέτης φυσικών καταστροφών. Είναι το Διεπιστημονικό Κέντρο Παρατηρήσεων Γεωπεριβάλλοντος και Γεωκαταστροφών.

Με ιστορικό βεβαρημένο από τα περισσότερα ήδη φυσικών καταστροφών, ο Δήμος Μεγαρέων αποτελεί έναν ιδανικό γεωγραφικό φυσικής μελέτης των καταστροφών τις οποίες έχουν προκαλέσει, μεγάλοι σεισμοί, εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές και καταστροφικές πλημμύρες .

Οι συμπράττοντες οργανισμοί στην ίδρυση του εν λόγω Κέντρου είναι το Solid EarthPhysics and Geohazards Risk Reduction της UNESCO, το Ινστιτούτο Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και  η Ερευνητική Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Έξυπνων Λύσεων, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Στόχος του Κέντρου είναι η έγκαιρη προειδοποίηση και η θωράκιση του Δήμου Μεγαρέων, της Δυτικής Αττικής και των παραθαλάσσιων περιοχών του Δυτικού Κορινθιακού Κόλπου, από πιθανές φυσικές καταστροφές.

Δίκτυο σεισμολογικών σταθμών, σταθμοί GPS, ανιχνευτικά συστήματα κατολισθήσεων, αισθητήρες καταγραφής και μηχανισμοί έγκαιρης προειδοποίησης, για πλημμυρικά φαινόμενα θα εγκατασταθούν σε σημεία του Δήμου και στην ευρύτερη περιοχή.