Μετά τον Καλλικράτη, το 2011, όπου η Νέα Πέραμος συγχωνεύθηκε με το Δήμο Μεγαρέων υπήρξαν φωνές προβληματισμού ως προς το κατά πόσο ο έως τότε ανεξάρτητος και αυτοδιοικούμενος Δήμος θα διατηρούσε την ανεξαρτησία του και θα παρέμενε αποτελεσματικός εκφραστής των οραμάτων των κατοίκων του.

Σήμερα, μετά από 8 χρόνια διοικητικής συμβίωσης με τα Μέγαρα ο προβληματισμός έχει μετατραπεί σε δυσφορία και αγανάκτηση για τις επιπτώσεις του Καλλικράτη στη Νέα Πέραμο. Η Νέα Πέραμος δεν είναι ούτε μπορεί να είναι υπό αυτές τις συνθήκες ανεξάρτητη και αυτοδιοικούμενη.
Έτσι, επιτρέποντος και του νέου νόμου Κλεισθένης, μια ομάδα Νεοπεραμιωτών ίδρυσε την Τοπική Ανεξάρτητη Κίνηση η οποία συνέστησε ψηφοδέλτιο και κατεβαίνει στις εκλογές στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της φωνής του “χωριού” (όπως σε ανεπίσημο και καθημερινό επίπεδο αποκαλούν  τη Νέα Πέραμο)

Μεταξύ των 11 υποψηφίων οι οποίοι στελεχώνουν το τοπικό ψηφοδέλτιο διακρίναμε τη Θωμαή Λιώτα. Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε στο ελάχιστο τους υπολοίπους συνυποψηφίους της, τής ζητήσαμε να έχουμε μια συνομιλία μαζί της.
Η Θωμαΐς, η οποία σημειωτέον έχει έντονη δραστηριότητα με επίκεντρο τη Νέα Πέραμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι στέλεχος του ιδιωτικού τομέα και κατέχει διευθυντική θέση στην γνωστή εταιρεία Global Aviation με έδρα το πολιτικό αεροδρόμιο των Μεγάρων.
Ήταν μεταξύ αυτών οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην πρώτη ανοικτή συγκέντρωση κατά την οποία έγινε ευρέως γνωστή η πρόθεση μερίδας των Νεοπεραμιωτών να ιδρύσουν αυτή την ανεξάρτητη κίνηση.
Στη διάρκεια της συζήτησής μας μοιράστηκε μαζί μας το όραμά της για μια Νέα Πέραμο η οποία θα έχει και πάλι τη δική της ανεξάρτητη φωνή. Για την ώρα, έστω και υπό την εισηγητική προς το Δημοτικό Συμβούλιο μορφή, εφόσον η Κίνηση εκπροσωπηθεί στο Κοινοτικό Συμβούλιο η φωνή της Νέας Περάμου πιστεύει ότι θα εισακούγεται περισσότερο και δυνατότερα και θα γίνεται περισσότερο σεβαστή. Θα εισακούγονται οι επισημάνσεις των προβλημάτων αλλά και θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι λύσεις τις οποίες θα προτείνονται.

Η συνομιλήτριά μας, όπως συζητείται και ανοιχτά στους κύκλους της τοπικής κοινωνίας, δηλώνει ότι η Νέα Πέραμος υποβαθμίστηκε εξ αιτίας του Καλλικράτη μαζί δε και περιοχές όπως το Νεράκι, ο Λουτρόπυργος και η Νέα Ζωή. Ως αιτία βλέπει το γεγονός ότι δίδεται μεγαλύτερη προσοχή και βάρος από τις διοικήσεις στον κεντρικό Δήμο Μεγαρέων.
Αναφέρει σκαμένους δρόμους, ασύνδετες αποχετεύσεις ενώ για την περιοχή βόρεια της σιδηροδρομικής γραμμής δηλώνει ότι αποτελεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραμέλησης. Δρόμοι σε κακή κατάσταση, κακός φωτισμός, σκουπίδια.

Ενδιαφέρον προκαλεί η τοποθέτησή της σχετικά με τις προοπτικές της περιοχής. Θεωρεί ότι οι επενδύσεις είναι αυτές οι οποίες θα τις δημιουργήσουν. Όχι όμως μόνο οι κρατικές επενδύσεις αλλά και αυτές του ιδιωτικού τομέα για τις οποίες αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρχει χώρος και ελκυστικό περιβάλλον.

“Η κίνηση μας”, λέει, “έχει ως αιχμή του δόρατος την ενδεκάδα των υποψηφίων συμβούλων αλλά πίσω της βρίσκεται μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών η οποία στηρίζει και ελπίζει στην ευόδωση των στόχων του εγχειρήματος”. Και συνεχίζει: “Η αντιπροσώπευση αυτής της μερίδας αποτελεί δέσμευσή μας. Δεν θα λειτουργήσουμε ως μονάδες αλλά συλλογικά εκφράζοντας το κομμάτι της κοινωνίας το οποίο μας εμπιστεύεται και θα μας ψηφίσει. Η συλλογικότητα και η ομαδικότητα είναι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες τους οποίους πρεσβεύμουμε και θα ακολουθήσουμε”.

Η Θωμαΐς Λιώτα είναι γέννημα θρέμμα Νεοπεραμιώτισα και η οικογένειά της κατάγεται από την Πέραμο. Είναι υπερήφανη που ο προπάππος της Δημήτριος Λιώτας είναι αυτός ο οποίος διέσωσε και έφερε στη Νέα Πέραμο την εικόνα του πολιούχου Αγίου Γεωργίου.
Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και έχει εργαστεί και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.
Τώρα είναι διοικητικό στέλεχος της Global Aviation ενώ έχει εργαστεί στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, στον αθηναϊκό τύπο, και στην τοπική εταιραία Ηλεκτρομηχανική.
Είναι παντρεμένη και έχει ένα παιδί.

Άτομο με καθαρό πρόσοπο και ειλικρινείς προθέσεις, η Θωμαΐς Λιώτα ζητά την ψήφο των Νεοπεραμιωτών ώστε να μπορέσει και αυτή από τη θέση του Κοινοτικού Συμβούλου να συμβάλλει στα κοινά της πόλης της.