«Ω παίδες Ελλήνων ίτε,
ελευθερούτε πατρίδ’, ελευθερούτε δε
παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη,
θήκας τε προγόνων· νυν υπέρ πάντων αγών.»

Ένα ακόμα κομμάτι της ιστορίας που πρέπει να μας κάνει νιώθουμε εθνική περηφάνια, αλλά και υπαρξιακή περηφάνια, αφού βρισκόμαστε ανάμεσα σε τόπους με ιδιαίτερη ιστορική σημασία και μας συνδέουν πολλά στοιχεία.

Αυτή τη φορά ο λόγος γίνεται για τη Σαλαμίνα με την πασίγνωστη σε όλους Ναυμαχία της Σαλαμίνας επί Περσικών Πολέμων, όπου από τότε και ύστερα, η χώρα μας γνώρισε εκρηκτική πολιτιστική ανάπτυξη.

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, επέτειο της Ναυμαχίας, διοργανώθηκε τελετή κατάθεσης στεφάνων στο χώρο του μνημείου των Σαλαμινομάχων, στο ακρωτήριο Κυνοσούρας, στο πλαίσιο των εορτασμών «Σαλαμίνια 2022».
Σε όλους αυτούς τους εορτασμούς είναι προσκεκλημένος και ο Δήμος Μεγαρέων αφού  ο αρχαίος Δήμος Μεγαρέων είναι μια από τις 22 πόλεις-κράτη της εποχής όπου συμμετείχε στη ναυμαχία με συνεισφορά 20 πλοίων και πληρωμάτων.

Στην τελετή κατάθεσης στεφάνων, το Δήμο Μεγαρέων εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Γρηγόριος Σταμούλης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο και, μετά την εκδήλωση, έκανε την παρακάτω δήλωση:

            «Εορτάσαμε την επέτειο της μεγαλύτερης και ιστορικότερης ναυμαχίας όλων των εποχών, όπου το ναυτικό των ελληνικών πόλεων, ενωμένο μπροστά στον κοινό εχθρό, κατατρόπωσε το πολυπληθέστερο ναυτικό των Περσών και των συμμάχων τους. Αυτή η ναυμαχία σταμάτησε το καταστροφικό έργο των Περσών και σηματοδότησε την αρχή νικηφόρων πλέον αγώνων των Ελλήνων για τα επόμενα χρόνια. Είναι ένα γεγονός που οφείλουμε να τιμούμε, ενώ ταυτόχρονα μας διδάσκει ότι για τη νίκη δεν αρκεί η αριθμητική υπεροχή, κάτι που είναι χρήσιμο να θυμόμαστε αυτές τις μέρες».

Παρουσία πολλών επίσημων και λαού, η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία και για ακόμα μία φορά ακτινοβόλησε η πλευρά της ιστορίας που οφείλουμε να μην ξεχνάμε, γιατί, άλλωστε, εμείς είμαστε η συνέχεια αυτής της ιστορίας.