Με την ολοκλήρωση των εργασιών του έργου αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας των Γερανείων (περιοχή Μεγάρων-Αλεποχωρίου) ο επικεφαλής του συνδυασμού μας Κλεάνθης Βαρελάς μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Σπύρο Νικολάου επισκέφτηκαν  το Σάββατο 30/4/022  τμήμα της περιοχής και ενημερωθήκαν  από τους αρμόδιους επιβλέποντες  για τον τρόπο και την μέθοδο εκτέλεσης των εργασιών. Οι πυρκαγιές τόσο του περσινού Μαΐου στα Γεράνεια Όρη  και του  Αυγούστου στο Όρος πατέρας όσο και του καλοκαιριού του 2018 στην περιοχή της Κινέτας έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις και έχουν δημιουργήσει  πολλά προβλήματα στο οικοσύστημα της περιοχής μας,  όπως επίσης και στην τοπική οικονομία.

Ο δήμος οφείλει να κάνει όλες τις ενέργειες που προβλέπονται από την πλευρά του στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας και να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια που του δίδονται από την πολιτεία για α) εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης τη μείωση του κινδύνου, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας αρμοδιότητας τους, β) απομάκρυνση  των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που ενεργείται από ιδιοκτήτες οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων, εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών)εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης καθ υπόδειξη και συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες δασικές υπηρεσίες , δ)συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού  δικτύου, σε συνεργασία με τις τοπικές δασικές υπηρεσίες, ε) υλοποίηση προληπτικών μέτρων που αποβλέπουν στην αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών από τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων, στ) ενίσχυση εθελοντικών δράσεων ,ζ) προμήθεια εξοπλισμού ( π.χ. βυτιοφόρα, γεννήτριες , ασύρματοι κλπ).

Ως δημοτικός συνδυασμός έχουμε προτείνει και άλλες δράσεις οι οποίες έχουν ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2018 και οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην προστασία των δασικών και αγροτικών εκτάσεων της περιοχής μας.

Η καταστροφή που έχει προκληθεί στην περιοχή μας είναι πραγματικά  τεράστια αλλά όχι ανεπανόρθωτη. Η  φύση έχει την δύναμη να αναγεννάται  και εμείς πρέπει να έχουμε την πρόνοια να την προστατεύσουμε με κάθε τρόπο.