Την πιλοτικής μορφής δράση μέσω της οποίας παράγεται πόσιμο νερό από τον αέρα της ατμόσφαιρας με χρήση ηλιακής ενέργειας παρουσιάζει η Ολυμπία Οδός.

Στο πλαίσιο της ανάληψης καινοτόμων ενεργειών και δράσεων η Ολυμπία Οδός παρουσιάζει το πρόγραμμα, «Νερό από τον αέρα».
Πρόκειται για δράση η οποία αναπτύχθηκε πιλοτικά στο χώρο στάθμευσης Πανοράματος – Κινέτας (50,8 χλμ. προς Αθήνα) στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας.
Η πρωτοβουλία έχει ως κύριο στόχο την αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας μέσω της βιώσιμης και αξιόπιστης παροχής καθαρού, φρέσκου, πόσιμου νερού το οποίο παράγεται από την υγρασία του αέρα με τη βοήθεια του ήλιου.

Το σύστημα «Νερό από τον αέρα» με απλά τεχνολογικά μέσα παράγει νερό το οποίο αφού συλλεχθεί εμπλουτίζεται με μεταλλικά στοιχεία που βελτιστοποιούν τα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά του και το καθιστούν ιδανικό για πόση.
Στην εγκατάσταση έχει προστεθεί ψύκτης ο οποίος επίσης λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.
Το σύστημα εξασφαλίζει παροχή δροσερού νερού στους οδηγούς και επιβάτες, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η συσκευή μπορεί να παράγει περίπου 10-12 λίτρα φρέσκου, πόσιμου νερού την ημέρα.

Αυτή η καινοτομία παρέχει μια μακροπρόθεσμη λύση για τη διασφάλιση διαθεσιμότητας καθαρού νερού καλής ποιότητας για τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου και παράλληλα παρουσιάζει σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Πιο συγκεκριμένα:

  • Λειτουργεί πλήρως αυτόνομα, χωρίς σύνδεση στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης.
  • Έχει μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
  • Δεν προσφέρει στους οδηγούς πλαστικά μπουκάλια ή ποτήρια μιας χρήσης με στόχο την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων. Εντούτοις ενθαρρύνει τη χρήση μπουκαλιών πολλαπλών χρήσεων προωθώντας την υιοθέτηση φιλικών περιβαλλοντικών συνηθειών.
  • Ελέγχει την παροχή νερού ώστε να γίνεται λελογισμένη χρήση του.
  • Προσφέρεται στους οδηγούς εντελώς δωρεάν.

Η Ολυμπία Οδός, στο πλαίσιο της δέσμευσής της να παρέχει τις πλέον ποιοτικές υπηρεσίες στους ταξιδιώτες, αναπτύσσει και προωθεί τη χρήση και τη διάδοση σύγχρονων τεχνολογιών για να καλύψει μία από τις πιο σημαντικές ανθρώπινες ανάγκες, τη δωρεάν πρόσβαση σε νερό καλής ποιότητας, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον. Η θετική ανταπόκριση του κοινού θα αποτελέσει την έναρξη για την επέκταση του προγράμματος και στους υπόλοιπους χώρους στάθμευσης του αυτοκινητόδρομου.