Το Άξιον Εστί του νομπελίστα έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη προετοιμάζουν να παρουσιάσουν τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεγάρων την 25η Ιουνίου στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεγάρων.
Με σεβασμό στο έργο και τον δημιουργό του, τα μέλη της Λέσχης έχουν ξεκινήσει τις συναντήσεις προετοιμάζοντας μία κατά τεκμήριο άρτια και αξιόλογη εργασία. Τα κείμενα, τα αποσπάσματα και τα σχόλια είναι όπως πάντα της φιλολόγου Εύης Γεωργαντά.

Η εν λόγω εκδήλωση αναμένεται με ενδιαφέρον από τους πολυπληθείς φίλους της Λέσχης ενώ και αυτή τη φορά τα κείμενα θα συνοδεύονται από ορχήστρα η οποία θα αποδώσει τα μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη, αποσπάσματα του έργου.
Το Άξιον Εστί πραγματεύεται μια δύσκολη και τραγική περίοδο για την Ελλάδα, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την κατοχή, την αντίσταση και τον εμφύλιο όπου κυριάρχησε ο θάνατος και η καταστροφή και η μόνη διέξοδος από το σκότος και το έρεβος ήταν η στροφή προς το ιστορικό παρελθόν και η «εμπεριστατωμένη έρευνά» του.

Επειδή η ιστοριογραφία της περιόδου εκείνης με τον πληροφοριακό της και μόνο χαρακτήρα δεν εξυπηρετούσε τον προσανατολισμό για την ανόρθωση του λαού, τα ηνία ανέλαβαν η λογοτεχνία με την ποίηση. Χρησιμοποιώντας συνεπώς την ιστορία όχι απλώς σαν υπόβαθρο αλλά σαν αντικείμενό τους, μόρφωσαν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την νεοελληνική ιστορική συνείδηση και την ανύψωση της ελληνικής ψυχής.
Ο Ελύτης αντιμετωπίζει αυτές τις εθνικές εμπειρίες με τέτοιο τρόπο ώστε η Ελλάδα να παρουσιάζεται ως ο διαχρονικός δέκτης «επιθέσεων από τις δυνάμεις της εξωτερικής κατάκτησης», οι οποίες φυσικά διαφέρουν ανάλογα με την κάθε ιστορική περίοδο.

Το Άξιον Εστί, εν τέλει, αποτυπώνει τη θριαμβευτική νίκη του φωτός της ελληνικής ψυχής έναντι του σκότους του πολέμου και του θανάτου!