Όλα δείχνουν πως τα μαντάτα από τον χώρο της κτηματαγοράς είναι ενθαρρυντικά, καθώς παρόλη την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις η οικοδομή κινήθηκε ανοδικά. Αυτό το ράλι της οικοδομής δεν θέλει σε καμία περίπτωση να σταματήσει η κυβέρνηση γιατί έρχονται ενισχυτικά μέτρα τα οποία θα ωθήσουν σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδο το real estate.
Ο ΦΠΑ δεν πρόκειται να ξεκολλήσει από το 24% έως το τέλος του 2024, έτσι ώστε να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο η επένδυση στην ελληνική αγορά ακινήτων με στόχο να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.
Επίσης, το ενδιαφέρον στρέφεται στους νέους που θέλουν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν ένα σπίτι αλλά κάνουν πίσω την τελευταία στιγμή λόγω των εξόδων ιδιαίτερα τώρα που τα πάντα έχουν την υπερδιπλάσια τιμή από ό,τι παλαιότερα. Με χαμηλότοκα δάνεια και δύο προγράμματα για ανακαίνιση κατοικιών ενθαρρύνονται οι νέοι να κάνουν ένα σημαντικό βήμα στη ζωή τους, να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Η προσέλκυση των νέων να αγοράσουν την πρώτη τους κατοικία θα φέρει τόνωση των κατασκευών, αναβάθμιση των κατοικιών, ενώ θα ενισχύσει την απασχόληση στον κλάδο της οικοδομής.
Αναφορικά με τα δύο προγράμματα το ένα θα αφορά στο «Ανακαινίζω = Ενοικιάζω», όπου θα επιδοτείται η ανακαίνιση των σπιτιών που είναι κενά και μένουν αχρησιμοποίητα με την επιδότηση να αγγίζει ακόμα και το 40% για κατοικίες μέχρι 100τμ. Και με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως αυτά αναφέρονται στο πρόγραμμα.
Σχετικά με το δεύτερο πρόγραμμα, το «Εξοικονομώ = Ανακαινίζω» αποτελεί συνδυασμό επιδότησης και άτοκου ή χαμηλότοκου δανεισμού σε νέους ηλικίας 18-39 ετών για την ανακαίνιση και την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών που ιδιοκατοικούν. Και σε αυτή τ ην περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέξουν τα εισοδηματικά – οικονομικά κριτήρια και τα περιουσιακά κριτήρια.
Η φετινή χρόνια τόσο για την αγορά κατοικίας, όσο και για τους λοιπούς τομείς θα είναι ιδιαίτερα και απρόβλεπτα δύσκολη. Μέσα από έξυνες λύσεις και μέτρα όμως, μπορούν να μετριαστούν τα χειρότερα. Αρκεί, βέβαια, οι πολίτες να μένουν ενήμεροι και να πράττουν έξυπνα, αλλά και η κυβέρνηση και οι τοπικές κοινωνίες να αξιοποιούν προσεκτικά τους διατιθέμενους πόρους