«Εφέτος θα εορταστεί όπως κάθε χρόνο από το 2016, στην πόλη μας πανηγυρικά και επίσημα, η επέτειος της «Απελευθέρωσης των Μεγάρων» από τα Στρατεύματα της Ιταλογερμανικής κατοχής, την 9η Οκτωβρίου 1944», όπως ανακοινώνει δελτίο τύπου του Δήμου Μεγαρέων αναφέροντας στη συνέχεια:

Στο πλαίσιο λοιπόν των φετινών εκδηλώσεων, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, θα τελεσθεί Δοξολογία, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Μεγάρων στις 09:30 το πρωί, και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία Ηρώων στις 10:30 και το απόγευμα στις 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Μεγάρων, θα λάβει χώρα πανηγυρική εκδήλωση με ομιλητή τον συμπολίτη Ιστορικό κ. Κωνσταντίνο Σπίνο και μουσικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μέλη της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Μεγαρέων.

Ο δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε:
«Η 9η Οκτωβρίου 1944, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στην μακραίωνη ιστορία των Μεγάρων, αφού την ημέρα αυτή έγινε η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της πόλεως των Μεγάρων από τις Ιταλογερμανικές δυνάμεις κατοχής. Στις 9 Οκτωβρίου 1944, ο τότε Γερμανός Φρούραρχος κάλεσε τον αείμνηστο δήμαρχο Μεγαρέων Θεόδωρο Τσεκέ, φαρμακοποιό και του ανακοίνωσε ότι σε λίγο οι δυνάμεις του θα αποχωρήσουν από τα Μέγαρα. Ο Γερμανός αξιωματικός και ο τότε Δήμαρχος μετέβησαν στη Φυλακή των Γερμανών, που ήταν στο υπόγειο κτηρίου στην συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Χρ. Μωραϊτη, όπου απελευθέρωσαν ένα 16χρονο αγόρι, που ήταν κρατούμενος. Στη συνέχεια ο Γερμανός αξιωματικός παρέδωσε συμβολικά την αλυσίδα και το λουκέτο των φυλακών στον Δήμαρχο, τα οποία φυλάσσονται μέχρι σήμερα σε προθήκη, στο αίθριο, στον 1ο όροφο του Δημαρχείου Μεγάρων.

Η αποχώρηση των Γερμανών έγινε στις 9 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Δευτέρα και ώρα 4 και 10΄ το απόγευμα ενώ στη συνέχεια έκαναν την εμφάνισή τους Ελληνες αντάρτες και Βρετανοί Στρατιώτες, οι οποίοι είχαν πέσει με αλεξίπτωτα στο Αεροδρόμιο της Πάχης.

υτή η επέτειος, 78 ολόκληρα χρόνια μετά φέρνει στον νου μας ημέρες δόξας, ηρωϊσμού, θάρρους, γενναιότητας και αυτοθυσίας των Μεγαρέων όπως και όλων των Ελλήνων, για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Αποτελεί επίσης η 9η Οκτωβρίου 1944 ένα ακόμη ανεξίτηλο κληροδότημα των προηγούμενων γενεών προς εμάς τους νεότερους, το οποίο θυμίζει την διαχρονική ευθύνη όλων μας, για τη διαφύλαξη της υπέρτατης αξίας, που είναι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της πατρίδας, διότι όπως είχε πεί από τον 6ο π.χ. αιώνα ο Μεγαρεύς ελεγειακός ποιητής ΘΕΟΓΝΙΣ «Ουδέν αρ’ ην φίλτερον άλλο πατρίς», δηλαδή «Δεν υπάρχει τίποτα πιο αγαπημένο από την πατρίδα».

Αναλυτικά το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ εκδηλώσεων του εορτασμού:
1. Γενικός Σημαιοστολισμός.
2. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, του Δήμου, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο, κατά τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 7 , του Σαββάτου 8 και της Κυριακής 9 Οκτωβρίου 2022.

Κυριακή 9η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

 1. Ώρα 08:30: Επίσημη Έπαρση Σημαίας στην Πλατεία Ηρώων, από το Σώμα. Ελλήνων Προσκόπων Μεγάρων
  4. Ώρα 09:30: Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Μεγάρων
  (Πέρας προσελεύσεως επισήμων στον Ιερό Ναό ώρα : 09:20 )
  5. Ώρα 10.30 : Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση Στεφάνων στο Ηρώο των πεσόντων, στην πλατεία Ηρώων, από το Δήμαρχο Μεγαρέων, Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, Εκπρόσωπους της Κυβέρνησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, Παράρτημα Εθνικής Αντίστασης Μεγάρων, Συλλόγου Στρατιωτικών Ενόπλων Δυνάμεων Μεγάρων, Σχολεία και Λαογραφικούς Συλλόγους.
  – Τήρηση “ενός λεπτού σιγής”.
  – Εθνικός Ύμνος.
  – Πέρας τελετής
  6. Ωρα 11:15 Παράθεση Καφέ στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού
  Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Μεγάρων.
  7. Ώρα 18:30 : Επίσημη υποστολή Σημαίας
  8. Ώρα 19:00 : Πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαρέων, με ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Σπίνου, Ιστορικού και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μέλη της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Μεγαρέων.
  9. Τελετάρχης ορίζεται η Δημοτική Υπάλληλος Κα Κόμπουλη Ελένη