Την προσεχή Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 11:00 το πρωί, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Μεγάρων, θα γίνει η έναρξη των εργασιών της ημερίδας για τον περίφημο «Χορό της Τράτας» με σημαντικές εισηγήσεις από εκπροσώπους του Δήμου και των τοπικών λαογραφικών φορέων.

Οι εισηγήσεις αφορούν στον γνωστό διεθνώς xορό  με αναφορές στο παρελθόν, στην ιστορία των Μεγάρων, αλλά και στην παράδοση.

Οι ομιλητές αλλά και το κοινό θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν και να αναλύσουν αυτό το έθιμο που μας έχει κάνει περήφανους σε όλο τον πλανήτη.

Η ημερίδα διοργανώνεται από το Δήμο σε συνεννόηση με τους λαογραφικούς συλλόγους της πόλης μας ύστερα από ειδική σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Στρατουδάκειο Πολιτιστικό Κέντρο το καλοκαίρι, με την παρουσία και συμμετοχή εκπροσώπων των λαογραφικών συλλόγων της πόλης μας και του Δήμου.

Στην ημερίδα, πιθανώς, θα ειπωθούν και κάποια πράγματα γύρω από το πώς θα είναι η φετινή διοργάνωση του χορού.

Ας μην ξεχνάμε πως δεν είναι και πάρα πολύ μακριά το διάστημα που θα ξεκινήσουν οι πρόβες και η προετοιμασία του εθίμου. Για τέτοια έθιμα ο χρόνος που απαιτείται για να αγγίζουν όλα την τελειότητα πρέπει να είναι πολύς.

Τέτοιες εκδηλώσεις και ημερίδες χρήζουν αναγκαιότητα για την πόλη μας για να μας θυμίζουν την πολιτισμική μας ταυτότητα, μια ταυτότητα που οφείλουμε να την διατηρούμε αναλλοίωτη στο χρόνο.