Για την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώθηκε και ισχύει, σχετικά με το αγκυροβόλιο δεξαμενοπλοίων στην είσοδο της Πάχης ενημέρωσε ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης χθες, 30 Μαΐου 2018, απαντώντας έτσι στην σχετική ανακοίνωση του τέως Δημάρχου Γιάννη Μαρινάκη στα τέλη του Μαρτίου.

Τότε ο κ. Μαρινάκης και ο συνδυασμός του Μέγαρα – Νέα Πέραμος Νέο Ξεκίνημα είχαν κατηγορήσει τον κ. Σταμούλη για αδράνεια η οποία είχε ως  αποτέλεσμα να τεθεί τελικά σε ισχύ ο Κανονισμός ο οποίος είχε υπογραφεί το 2011 και είχε καθυστερήσει η εφαρμογή του εξ αιτίας της δικαστικής προσφυγής του Δήμου Μεγαρέων εναντίον του.

Κατά την ενημέρωση ο κ. Σταμούλης χαρακτήρισε την ανακοίνωση Μαρινάκη ως φωνασκίες οι οποίες τον εκθέτουν και υποστήριξε ότι η παρούσα Διοίκηση του Δήμου δεν φέρει καμία ευθύνη για την εξέλιξη. Αντίθετα μεγάλη ευθύνη φέρει ο κ. Μαρινάκης ο οποίος εκτός από την προσφυγή στο ΣτΕ δεν έπραξε τίποτε άλλο απ΄ όσα τον είχε εξουσιοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Δηλαδή:
Δεν συγκέντρωσε τους επικεφαλής των παρατάξεων προκειμένου να επισκεφθούν τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, δεν έστειλε την υπόθεση στον Συμπαραστάτη του Δημότη της Περιφέρειας Αττικής, δεν έστειλε την αρνητική απόφαση στον Πρωθυπουργό και άλλους Υπουργούς και τέλος δεν διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πάχη ούτε ο Δήμος προχώρησε σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του λιμανιού της Ελευσίνας.

Ο κ. Σταμούλης τόνισε το γεγονός ότι ο τότε Δήμαρχος δεν εξάσκησε πολιτικές πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση, όπως αυτός έπραξε με την υπόθεση του Βωξίτη.

Μάλιστα υποστήριξε ότι οι πολιτικές πιέσεις είναι αυτές οι οποίες φέρνουν αποτέλεσμα όταν πρόκειται για θέματα όπως αυτό τα οποία είναι μεν νόμιμα αλλά δεν συνάδουν με το τοπικό αίσθημα.

Τι ισχύει με τον τρέχοντα κανονισμό:

Το αγκυροβόλιο τοποθετείται στο ένα μίλι ανοικτά της Πάχης και δυτικά της Σαλαμίνας.

Πλοία τα οποία μπορούν να αγκυροβολήσουν πρέπει να είναι μόνο δεξαμενόπλοια υγρών / υγροποιημένων καυσίμων και το μήκος τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 μέτρα.

Μπορούν να αγκυροβολήσουν το ανώτερο μέχρι τρία πλοία και για περίοδο έως τρία εικοσιτετράωρα τα οποία για έκτακτους λόγους μπορούν να γίνουν έως πέντε.

Η ταχύτητα εισόδου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα πέντε μίλια την ώρα. Απαγορεύεται μετάγγιση φορτίου και πετρέλευση καθώς παροπλισμός ή αργία.

Κατά την ενημέρωση ο κ. Σταμούλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έκανε γνωστό ότι ο Δήμος μελετά τι πρωτοβουλίες θα λάβει εν όψει της κατασκευής νέου τερματικού σταθμού φόρτωσης βυτιοφόρων υγροποιημένου αερίου.