Χωρίς τον Δήμαρχο, η αντιπολίτευση παίρνει την υπόθεση του ΧΥΤΥ στα χέρια της και αναλαμβάνει την μάχη κατά της πιθανής χωροθέτησης τέτοιου χώρου στα Μέγαρα.

Έκταση δίνει σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση του Δήμου Μεγαρέων στο ζήτημα της πιθανολογούμενης χωροθέτησης Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στο ανενεργό λατομείο Σταμέλου και κατηγορεί τον Δήμαρχο Γρηγόρη Σταμούλη ότι γνώριζε για την επιλογή του χώρου αλλά το απέκρυψε από τους Μεγαρείς.
Σε ενημέρωση των τοπικών ΜΜΕ προέβησαν οι επικεφαλής Γιάννης Μαρινάκης, Γιώργος Μπερδελής, Γιάννης Μιχάλαρος, και οι ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κλεάνθης Βαρελάς και Μάκης Λέλης όπου ανέλυσαν την κατάσταση και ομόφωνα κατήγγειλαν τον Δήμαρχο ότι γνώριζε τα δεδομένα αλλά τα απέκρυψε.

Οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας του Δήμου Μεγαρέων παρουσίασαν την πολιτική πλευρά του θέματος ισχυριζόμενοι ότι ο κ. Δήμαρχος είχε λόγο να αποκρύψει το γεγονός και να δείξει καλή διαγωγή στην Περιφέρεια Αττικής και το ΥΠΕΧΩΔΕ από τα οποία έλαβε περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ για προεκλογικές ασφαλτοστρώσεις. Παρουσίασαν επίσης και την υπηρεσιακή πλευρά καταρρίπτοντας έναν προς έναν τους ισχυρισμούς του Δημάρχου ότι όχι μόνο γνώριζε για το θέμα και το απέκρυψε αλλά και ότι δήλωσε υποκριτικά άγνοια κατά τη σύσκεψη των επικεφαλής πριν την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

Τέλος από κοινού δηλώθηκε ότι ξεκινά αγώνας όλων των υπολοίπων παρατάξεων, εκτός πλειοψηφίας, για την αποτροπή της χωροθέτησης ΧΥΤΥ με σύνταξη μελέτης και φακέλου αντεπιχειρημάτων με το αιτιολογία ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στον Δήμαρχο μετά από την στάση την οποία κράτησε στο θέμα αλλά και την γενικότερη πολιτική συμπεριφορά του.

Ο κ. Ι. Μαρινάκης δήλωσε ότι ξεπερνώντας τις όποιες αντιθέσεις, οι πλευρές της αντιπολίτευσης ενώνονται μπροστά από το ζοφερό μέλλον το οποίο αναμένει τη δημόσια υγεία των επομένων γενεών ώστε να ισορροπήσουν τις παραλείψεις Σταμούλη ο οποίος «στον βωμό της εξουσίας δεν λογαριάζει κανέναν».
Ο κ. Σταμούλης αν και γνώριζε πολύ καλά από τα τέλη Οκτωβρίου 2017 το γεγονός το «έκρυψε κάτω από το  χαλί» και υποστήριξε ότι η μη συμμετοχή στον δημόσιο διάλογο με αντιρρήσεις ισοδυναμεί με υπογραφή αποδοχής της κατάστασης.
Απαρίθμησε σειρά μειζόνων θεμάτων στα οποία ο κ. Σταμούλης είτε δεν πήρε θέση είτε ασχολήθηκε αφού τα θέματα αναδείχθηκαν από μέλη της αντιπολίτευσης αναφερόμενος χαρακτηριστικά στον Ευρασιατικό Αγωγό, στις ιχθυοκαλλιέργειες, στην αδρανοποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, στα ορυχεία βωξίτη και τα ιχθυοτροφεία.

Για όλα αυτά ζήτησε την παραίτηση του κ. Σταμούλη και από τους Συμβούλους της συμπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Σε αντιδιαστολή υπέδειξε τον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας ως πρότυπο άμεσης αντίδρασης ο οποίος από το 2017 κινητοποίησε την τοπική κοινωνία και πέτυχε να εξαιρεθεί προτεινόμενο λατομείο στην επικράτειά του.

Ο κ. Γ. Μπερδελής συνηγορώντας στο γεγονός ότι ο κ. Σταμούλης γνώριζε το θέμα αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ασκεί διοίκηση ο κ. Σταμούλης τον οποίο χαρακτήρισε υπερσυγκεντρωτικό που θέλει να ασκεί έλεγχο στα πάντα. «Ο κ. Σταμούλης αρέσκεται να ψαρεύει σε θολά νερά, να αλλάζει χρώματα και η μη απευθείας σύγκρουση με την περιφέρεια του απέφερε χρήματα. Όταν ο κ. Σταμούλης νιώθει στριμωγμένος βάζει άλλους μπροστά. Αν κερδίσει θα έχει κέρδη. Αν χάσει θα έχουν χάσει πρώτα οι άλλοι».

Επίσης και ο κ. Μπερδελής επιβεβαιώνει ότι ο κ. Σταμούλης δήλωσε άγνοια στη σύσκεψη των επικφαλής. Όμως  αποκάλυψε εσωτερική αλληλογραφία του Δημάρχου με τις Υπηρεσίες του Δήμου από τις οποίες έχει λάβει θετική εισήγηση για το λατομείο Σταμέλου.

Τέλος ο κ. Μπερδελής εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η υπόθεση του ΧΥΤΥ θα ξεπεράσει την περιοχή ευθύνης της Περιφέρειας Αττικής και θα γίνει νόμος του Κράτους από τη Βουλή οπότε οι δυσκολίες για τον εναντίον του αγώνα θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Ο κ. Ι. Μιχάλαρος κατήγγειλε τον Δήμαρχο για φασιστική λογική και συμπεριφορά τονίζοντας ότι έχει κατακρεουργήσει τις δημοκρατικές διαδικασίες και στις ημέρες διοίκησής του έχει μειωθεί η δημοκρατία στα Μέγαρα. Έκανε όμως ξεκάθαρο ότι η κριτική του απευθύνεται μόνο στον κ. Σταμούλη και όχι στον Σύνδεσμο ή την Περιφέρεια η οποία θέλει να δώσει λύση στο φλέγον θέμα των απορριμμάτων.

Ο κ. Κλ. Βαρελάς  παρουσίασε σειρά εγγράφων τα οποία όχι μόνον αποδεικνύουν ότι ο Δήμαρχος τελούσε εν γνώσει της διαδικασίας αλλά και ότι υπάρχουν ακόμα και υπηρεσιακά έγγραφα τα οποία έχει λάβει από τις Υπηρεσίες του Δήμου για τα οποία αμφιβάλλει για το κατά πόσο αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.
Χαρακτηριστικά παρουσίασε ως «εισερχόμενο» κρίσιμο έγγραφο για τον ΧΥΤΥ ενώ το έχουν πάρει από την Υπηρεσία Διαύγεια.
Ωστόσο είναι κανόνας ότι τα δημόσια έγγραφα διακινούνται με υπηρεσιακό τρόπο, με αποδέκτες, ημερομηνίες, αριθμούς πρωτοκόλλου κλπ και ότι η Διαύγεια δεν είναι ταχυδρομική υπηρεσία.
Ερωτά λοιπόν ο κ. Βαρελάς. Υπάρχει λόγος που δεν δείχνουν άλλο έγγραφο το οποίο πιθανότατα έχουν λάβει δια της υπηρεσιακής οδού;

Ο κ. Μ. Λέλης αναφέρθηκε στην διαχρονική αντίθεσή του στον τρόπο λειτουργίας του κ. Σταμούλη τον οποίο χαρακτήρισε ως κρυψίνοα και ως λειτουργούντα εν κρυπτώ.

Η πόλη μας είναι έρμαιο συμφερόντων εφόσον δεν έχει ταυτότητα και δεν έχει καταγραφεί τις σχεδιάζομε σε βάθος 15ετίας.
Η έλευση του ΧΥΤΥ θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία και κατ’ επέκταση στους πτηνοτρόφους, παραγωγούς και κτηνοτρόφους.

Ο κ. Ελ. Παπαλευθέρης ως ιατρός χαρακτήρισε τον ΧΥΤΥ ως ό,τι χειρότερο και φρικαλέο θα μπορούσαν να μας φέρουν. Αποκάλυψε μάλιστα ότι στα σχέδια του ΕΔΣΝΑ περιλαμβάνεται και το ανενεργό λατομείο Ρούση-Μιχαλάκη.

Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΥΤΥ

Σημαντικό σημείο της ενημέρωσης υπήρξε η παρουσίαση από τον κ. Παναγιώτη Σκλαβούνο, Μηχανολόγο και έμπειρο στην Δημόσια Διοίκηση και σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του φακέλου με τα επιχειρήματα κατά του ΧΥΤΥ τον οποίο συνέταξε, και συνεχίζει να συντάσσει, σε συνεργασία με τον συνάδελφό του κ. Γιώργο Σκλαβούνο.

Στον φάκελο συγκεντρώνονται τα επιχειρήματα κατά της χωροθέτησης. Αυτά στον χωροταξικό σχεδιασμό, στη σύσταση του υπεδάφους και γενικότερα στην τήρηση της κείμενης νομοθεσίας.

ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ

Χωριστή μάχη από τον Δήμαρχο αποφάσισαν να δώσουν οι πλευρές της αντιπολίτευσης κατά του ΧΥΤΥ μιας και χαρακτηρίζουν τον Δήμαρχο ανειλικρινή και ότι δεν εγκρίνουν τον τρόπο δράσης και πολιτικής συμπεριφοράς του.