Σε σοβαρή καταγγελία και ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη έκανε ο Βουλευτής Γιώργος Τσίπρας σχετικά με την αξιοπιστία του αλγορίθμου τον οποίο χρησιμοποίησε η κυβέρνηση ώστε να ανοίξει τον τουρισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

“Η κυβέρνηση από το καλοκαίρι μας διαβεβαίωνε ότι το άνοιγμα του τουρισμού γίνεται με επιστημονικό τρόπο. Αναφερόταν ιδιαίτερα στη χρήση ενός αλγορίθμου μιας διεθνούς επιστημονικής ομάδας για τον έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Όπως μπορεί κανείς να συνάγει από τις επιφυλάξεις της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας σε επιστολή της στις 9/11, ο αλγόριθμος αυτός δεν ήταν κάποιο διεθνώς αποδεκτό εργαλείο, ούτε είχε ελεγχθεί επιστημονικά, ούτε η επιλογή του προέκυψε από κάποια διαγωνιστική ή άλλη διαδικασία επιλογής μετά από εισήγηση θεσμικού φορέα.

Έπαιξε αυτό το γεγονός ρόλο στον ομολογημένο από κυβερνητικά στελέχη λανθασμένο τρόπο που έγινε το άνοιγμα στον τουρισμό; Αυτό καλείται να απαντήσει ο προϊστάμενος υπουργός της Πολιτικής Προστασίας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γ. Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε μια ακόμη περίπτωση που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαίρεται και λιβανίζει τον εαυτό της για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, στην προκειμένη περίπτωση για επιστημονική και συντεταγμένη προσέγγιση στο άνοιγμα του τουρισμού, όταν όπως φαίνεται θα έπρεπε να εγκαλείται για το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή κινήθηκε με ερασιτεχνισμό και πέρα από τις πρέπουσες διαδικασίες.

Το γεγονός ότι δημοσιεύματα φέρουν τον επικεφαλής της ίδιας επιστημονικής ομάδας που δημιούργησε το συγκεκριμένο αλγόριθμο, να συνεργάζεται στενά με τον κ. Τσιόδρα και να «ελέγχει τον ΕΟΔΥ» στην στοχευμένη διενέργεια τεστ στους νομούς της περιφέρειας, καθιστά την επίκαιρη ερώτηση ακόμη πιο επίκαιρη”.

Διαβάστε εδώ την ερώτηση του βουλευτή.