Με αφορμή την δεύτερη φυσική καταστροφή η οποία έπληξε την Κινέτα σε διάστημα 16 μηνών ο Γιώργος Μπερδελής και η δημοτική παράτξη “Τώρα”, της οποίας ηγείται, εκφράζουν την άποψη ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η σύσταση στο Δήμο Μεγαρέων «Διεύθυνσης Προστασίας Περιβάλλοντος και Φυσικών Καταστροφών», στελεχωμένης  με επιστήμονες και με συνεχή συνεργασία με Πανεπιστήμια, η οποία σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία θα μας βοηθήσει να είμαστε προετοιμασμένοι για το μέλλον και δεν θα περιμένουμε τα «ψίχουλα» που προκύπτουν από τις άκρατες υποσχέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο κ. Μπερδελής επισημαίνει ότι περισσότερες από 300 κατοικές έχουν πληγεί υπογραμμίζοντας ότι η πλημμύρα ήλθε να καταστρέψει ό,τι η πυρκαγιά άφησε ανέγγιχτο και υπενθυμίζοντας ότι δικαιώθηκαν αιρετοί και κάτοικοι οι οποίοι “ωρύονταν” λέγοντας πως αν δεν ληφφθούν τα απαραίτητα μέτρα και δεν γίνουν αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της Κινέτας, με την πρώτη δυνατή βροχόπτωση η καταστροφή δεν θα αργούσε να έρθει.

“Πλέον – και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό – οι φυσικές καταστροφές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, στη ζωή του κάθε πολίτη.Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις, που δεν θα μας κάνουν να τρέχουμε ενώ η καταστροφή έχει επέλθει, αλλά να προβλέπουμε πριν γίνει το κακό”.
Και καταλήγει: “Ως Δημοτική Αρχή, ήρθε η ώρα να πάρουμε μόνοι μας την τύχη του τόπου μας στα χέρια μας, υλοποιώντας αποφάσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση των κατοίκων, την στιγμή που η περιοχή μας «δοκιμάζεται» από την μανία της φύσης”.
Γι’ αυτό προτείνουμε στο νέο προϋπολογισμό και στο πρόγραμμα έργων του Δήμου Μεγαρέων να δοθεί προτεραιότητα σε δομές, δράσεις και έργα που θα μας προετοιμάσουν, θα πατάξουν την αυθαιρεσία και θα προστατέψουν το περιβάλλον και τους δημότες μας.

Οι εποχές άλλαξαν, αφού η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει πολλές καταστροφές. Θεωρούμε ότι αποτελεί αναγκαιότητα να πραγματοποιηθούν πολύ γρήγορα παρεμβάσεις, όπως οριοθέτηση των ρεμάτων, καθαρισμός των ρεμάτων που υπάρχουν στην περιοχή, απομάκρυνση των φερτών υλικών, αποκατάσταση των δικτύων και των υποδομών.

Γενικότερα θα πρέπει να γίνει μία συνολική ανάκαμψη της περιοχής με βάση ένα καινούριο σχέδιο που θα σχεδιαστεί από εμάς (τις υπηρεσίες του Δήμου)και θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής

Πρέπει να αντιδράσουμε συνολικά αλλά και πολιτισμένα απέναντι σε όλα τα ανύπαρκτα έως και ανασφαλή μέτρα πρόληψης των πολιτών, διαφορετικά θα πρέπει να προετοιμασθούμε να αντιμετωπίσουμε και άλλα δεινά, κάτι που απευχόμαστε!