Ενημέρωση των τοπικών μέσων και των κατοίκων της Δυτικής Αττικής για τα πεπραγμένα της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με την πλημμύρα της 15/11 πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου.

Η ενημέρωση περιείχε αφενός τον απολογισμό των ως τώρα πεπραγμένων και αφετέρου τον προγραμματισμό για το μέλλον.

Σχετικά με τη λειτουργία του Συντονιστικού Οργάνου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την λειτουργία του σε 24ωρη βάση.

Αναφερόμενος επιγραμματικά στα βασικότερα από τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίσθηκαν,  είτε αυτά ήταν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας είτε όχι, άλλοτε σε συνεργασία με τους Δήμους Μάνδρας, Μεγάρων και Ελευσίνας κυρίαρχο ζήτημα ήταν η προστασία των ανθρώπινων ζωών.

Η Πυροσβεστική υπηρεσία με 50 οχήματα και 120 άνδρες, πλέον της ΕΜΑΚ που διέθετε άλλους 70, προχώρησε σε 30 διασώσεις, απαντλώντας ύδατα από 352 χώρους.

Το πρόβλημα των φερτών υλικών λύθηκε ύστερα από πρόταση της Περιφέρειας, με υπουργική απόφαση, μεταφέροντας σε ανενεργό λατομείο του ΤΙΤΑΝ συνολικά 220.000,00 τόνους, εργασία που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Για τα 487 κατεστραμμένα οχήματα συγκροτήθηκαν δυο επιτροπές καταγραφών, μεταφέρθηκαν στο πρώην στρατόπεδο 305, το οποίο όμως γέμισε και με χιλιάδες τόνους φερτών υλικών.

Οι 49 επιτροπές της Περιφέρειας με 85 στελέχη της διενήργησαν 560 αυτοψίες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η νόμιμη  διαδικασία καταγραφής, αποτίμησης και καταβολής των αποζημιώσεων.

Σε ότι αφορά το έκτακτο επίδομα των 8.000,00 ευρώ,  από το υπουργείο υποδομών, όπου η Περιφέρεια έκανε ότι μπορούσε για την άμεση καταβολή του, από τους 300 που υπέβαλαν αίτημα, το έχουν λάβει μέχρι σήμερα 123, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε και στο σχεδιαζόμενο αντιπλημμυρικό έργο της Μάνδρας  με την κατασκευή του οποίου ασχολείται εντατικά η Περιφέρεια και το οποίο έχει να αντιμετωπίσει πολύ δύσκολη γραφειοκρατία.

Αναφέρθηκε επίσης στην συνέχιση διαπλάτυνσης της ΠΕΟ Αθήνας – Θήβας για την οποία έχουν προϋπολογισθεί €51 εκατομμύρια από πόρους της Περιφέρειας.

Σχετικά με την Νέα Πέραμο ανέφερε ότι ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στα ρέματα Κουλουριώτικο Μονοπάτι και Γιώργου όπου έχουν πραγματοποιηθεί έργα καθαρισμού και τα οποία συνεχίζονται. Ιδιαίτερα για το κομμάτι του ρέματος Κουλουριώτικο Μονοπάτι επί της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου δήλωσε ότι με ευθύνη της ΕΥΔΑΠ προχωρά ο καθαρισμός του παρά τα τεχνικά προβλήματα τα οποία υπάρχουν.

Ο κ. Βασιλείου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής θα γίνει το καλύτερο δυνατό και κατέληξε με τη φράση «Θα είμαστε οι τελευταίου που θα ξεχάσουμε τους πολίτες».