Αναφορά – διαμαρτυρία προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γεώργιο Σταθάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανδρέα Φάμελλο για την δυσοσμία η οποία αναδίδεται αυτήν την περίοδο από τα δύο διϋλιστήρια των ΕΛΠΕ έκανε η περιβαλλοντική κίνηση πολιτών Ecoeleusis τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017.
Η συγκεκριμένη δυσοσμία έχει πλήξει τις γειτονικές πόλεις της Ελευσίνας, της Μαγούλας του Ασπροπύργου και της Μάνδρας και του Ασπροπύργου.

Στην αναφορά γίνεται λόγος για «συχνά περιστατικά έντονης δυσοσμίας των 2 διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ τα οποία πλήττουν τις παραπάνω πόλεις, υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, υπονομεύουν την υγεία τους και προκαλούν τη δικαιολογημένη αγανάκτησή τους».

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν περιστατικά έντονης αφόρητης δυσοσμίας «αερίου – πετρελαίου» στην Ελευσίνα στις 26/7 κατά τις βραδινές ώρες, στις 27/7 το πρωί από τις 9 π.μ. έως 10.30 π.μ. και το απόγευμα από τις 2 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. στις 29/7 από τις 2 μ.μ. έως τις 3 μ.μ. ενώ οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών Μάνδρας διαμαρτύρονται δικαιολογημένα για μονιμότερη έκθεση.
Επίσης έντονη δυσοσμία αερίου κατά την τελευταία εβδομάδα διαπιστώθηκε στην Μάνδρα καθώς και στην Μαγούλα με αποκορύφωμα το τελευταίο περιστατικό για περισσότερο από μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα στην Μαγούλα. Πιο εκτεθειμένος παραμένει ο οικιστικός ιστός του Ασπροπύργου και μάλιστα με μεγαλύτερο διάστημα έκθεσης.

Η Ecoeleusis διαπιστώνει ότι η καθημερινότητα στο Θριάσιο Πεδίο διαψεύδει όλες τις εκτιμήσεις των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων οι οποίες εκπονήθηκαν είτε από ιδιωτικούς είτε από πανεπιστημιακούς φορείς! Διαπιστώνει επίσης ότι το σύστημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης πάσχει εκ γενετής.

Ζητά τη θέσπιση Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Εγκαταστάσεων Πετρελαιοειδών Θριασίου Πεδίου και Μεγαρίδας.

Ολόκληρη η αναφορά – διαμαρτυρία εδώ