Όσο πλησιάζει ο Αύγουστος τόσο αυξάνεται η αγωνία και ο φόβος πολλών φιστικοπαραγωγών, ιδιαίτερα στις περιοχές Λάκκα και Βαρέα σχετικά με το κατά πόσο θα είναι ασφαλής η συγκομιδή των φιστικιών φέτος.

Αιτία της αγωνίας και του φόβου είναι τα περσινά πρωτοφανή περιστατικά βίας όπου πολυμελείς ομάδες νεαρών τσιγγάνων τριγύριζαν με φορτηγά σε σημεία όπου συλλέγονται φιστίκια και με απειλή σωματικής βίας άρπαζαν τα σακιά με τον καρπό.
Το ευρηματικό εκ μέρους των κακοποιών φαινόμενο είχε σοκάρει την τοπική κοινωνία και είχε αναγκάσει ορισμένους αγρότες να προσλάβουν ιδιωτικούς φρουρούς για να τους προστατεύουν επιβάλλοντας ουσιαστικά ένα είδος αυτοδικίας αν αυτό ήταν απαραίτητο.FISTIKES_KLOPH_550

Το θέμα είχε συζητηθεί με έμφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαρέων όπου τα θύματα είχαν περιγράψει τις εμπειρίες τους και είχαν ζητήσει την μεσολάβηση του Δήμου στην προστασία κατά των ληστών.

Η περίοδος συλλογής του φιστικιού είναι σύντομη όπως σύντομες  και σε στυλ «καμικάζι» ήταν οι επιδρομές των νεαρών τσιγγάνων οι οποίοι αιφνιδίαζαν τους παραγωγούς και άρπαζαν τα σακιά με τα φιστίκια.KLOPES_FISTIKIWN_2016_300_2
Δεν έγινε γνωστό αν τότε υπήρξαν, φανερά ή διακριτικά αστυνομικά μέτρα, αν και είναι εύλογο το ότι η αστυνομία δεν μπορεί μεταξύ άλλων να επιτελεί και τον ρόλο του αγροφύλακα.

KLOPES_FISTIKIWN_2016_300Έτσι που είναι πλέον τα πράγματα και εν όψει της περιόδου συγκομιδής των φιστικιών, οι παθόντες αγρότες αλλά και άλλοι οι οποίοι βρίσκονται στον περίγυρό τους φοβούνται επανάληψη των ίδιων φαινομένων και φέτος.
Έτσι, οι ίδιοι οι παθόντες και όσοι φοβούνται επανάληψη των ληστειών και φέτος, καλό θα είναι να συζητήσουν το ζήτημα με τα συλλογικά, συνεταιριστικά τους όργανα και να προσπαθήσουν να προετοιμαστούν προβάλλοντας αποτελεσματική και σθεναρή άμυνα.