Τον δικό τους απολογισμό για την αντιπυρική περίοδο, η οποία μόλις τελείωσε, τα μέλη της Εθελοντικής Οργάνωσης Κούρος.
Το τμήμα δασοπροστασίας της Οργάνωσης έχει ενεργή συμμετοχή τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταστολή δασικών και υπαίθριων πυρκαγιών, πάντα σε συνεργασία και υπό τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο Κούρος αποτελεί παράδειγμα κοινωνικής ευαισθησίας και επιχειρησιακής ετοιμότητας και είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι από τον καιρό της συγκρότησής του, μέλη του βρίσκονται πάντα στα σημεία των περιστατικό συνεισφέροντας εθελοντικά στις οργανωμένες προσπάθειες πυρόσβεσης.
Εκτός αυτού, διενεργούν περιπολίες σε ευαίσθητες δασικές περιοχές σε καθημερινή βάση και αποτελούν ένα τμήμα των δυνάμεων πρόληψης πυρκαγιών.

Ακολουθεί ο απολογισμός της Οργάνωσης όπως εκδόθηκε από σχετικό δελτίο τύπου.

«Η αντιπυρική περίοδος που ξεκίνησε την 1η Μαΐου 2016 έληξε στις 31 Οκτωβρίου KOYROS_PYRKAGIA_KRYFTH_2_250προσθέτοντας εμπειρίες και αναμνήσεις.
Το τμήμα δασοπροστασίας και εκτάκτων αναγκών της ομάδας μας καθ΄ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου περιπολούσε στις αγροτικές και δασικές περιοχές του δήμου μας και συμμετείχε σε εύκολες μέχρι και εξαιρετικά δύσκολες κατασβέσεις. Όλες οι ενέργειες έγιναν υπό τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεγάρων, φορέας στον οποίο υπαγόμαστε επιχειρησιακά.
Με δύο πλήρως εξοπλισμένα και φέροντα δεξαμενές νερού τετρακίνητα οχήματα, το πρώτο δωρεάς Νικόλαου Στρατουδάκη το 2008 και το δεύτερο δωρεάς Cosmote και δημοτών το 2010, βρεθήκαμε σε όλα σχεδόν τα συμβάντα στην πρώτη γραμμή. Αξιοσημείωτη και βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των εθελοντών είναι η πολυήμερη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο όρος Πατέρας όπου το πρώτο όχημα λόγω της ευελιξίας που του δίνει το μέγεθός του βρέθηκε πρώτο στο μέτωπο. Οι υπεράνθρωπες νυχθημερόν και αξιέπαινες προσπάθειες των μελών του Πυροσβεστικού Σώματος απέφεραν καρπούς και η καταστροφή δεν εξαπλώθηκε σε όλη την οροσειρά αφήνοντας στο οικοσύστημα την ευκαιρία να αναδημιουργηθεί.
Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες κάθε καλοκαίρι, και ειδικά τις επικίνδυνες ημέρες, αφιερώνουν μέρος του ελεύθερου χρόνου τους προστατεύοντας τα δάση της περιοχής μας. Η αξιοποίηση του χρόνου σε αυτήν την ασχολία έχει μόνο θετικά οφέλη για το άτομο και την κοινωνία.
Η Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων Α.Ο. Κούρος, υπάρχουσα από το 1997 και ενταγμένη στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από το 2001 με αριθμό 33/2001, συνδράμει στο έργο των κυβερνητικών φορέων όλο το χρόνο με εκπαιδευμένα μέλη.
Επίσης η ομάδα κατέχει εξοπλισμό ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που χρειαστεί.
Με την ευχή να έχουμε έναν ήρεμο χειμώνα και προγραμματίζοντας εκπαιδεύσεις μέχρι το άνοιγμα της επόμενης αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου του 2017, καλούμε κάθε ευσυνείδητο και ευαίσθητο πολίτη να ακολουθήσει τις δράσεις και να ενταχθεί στην ομάδα δασοπροστασίας και έκτακτων αναγκών. Είμαστε όλοι χρήσιμοι.
Μη μένεις θεατής, γίνε στον Κούρο εθελοντής!»

Εκ του Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Ρήγας Μελέτιος
Ο Γ. Γραμματέας
Κατερινίτσας Αντώνιος