Επιτυχής, δηλώνει ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης, ήταν η 10η Μεγάρων Γη χωρίς να αναφέρει, όπως θα έπρεπε ο πρώτος πολίτη της πόλης, τα κριτήρια της επιτυχίας.

Ήταν η έκθεση επιτυχής επειδή είχε εμπορική επιτυχία;
Ήταν η έκθεση επιτυχής επειδή κλείστηκαν πολλές εμπορικές συμφωνίες;
Ήταν η έκθεση επιτυχής επειδή είχε πολλούς επιχειρηματίες εκθέτες;
Ήταν η έκθεση επιτυχής επειδή είχε πολλούς επισκέπτες;
Ήταν η έκθεση επιτυχής επειδή είχε επισκέπτες πέραν των ορίων της πόλης;
Ήταν η έκθεση επιτυχής επειδή είχε επιτυχημένες πολιτιστικές εκδηλώσεις;

Σε όσους έχουν εμπειρία από εμπορικές εκθέσεις αυτή η εκδήλωση ήταν ανάλογη με το πανηγύρι του Αγιάννη του Χορευταρά ή με το πανηγύρι της Παναγίας Φανερωμένης ή με την ανοιχτή αγορά της πλατείας Εξαρχείων,  δηλαδή λαογραφικές εκδηλώσεις και πάγκοι μικροπωλητών οι οποίοι στα Μέγαρα ονομάζονται κατ’ ευφημισμόν περίπτερα.

Σε όσους ξέρουν από πολιτιστικά και φεστιβαλικά δρώμενα απομένουν η ξεχωριστή συναυλία του Μαχαιρίτσα η οποία έσωσε τα προσχήματα του πολιτισμού καθώς και η παρουσία της Μπέσης και του Δάκη που απευθύνθηκαν στους μεσήλικες.

Σε όσους πάλι γνωρίζουν από οργάνωση εκδηλώσεων του είδους, θα έβαζαν πολύ υψηλό βαθμό στην οργανωτική προσπάθεια των διοργανωτών και το αποτέλεσμα το οποίο πέτυχαν.

Τα εμπορικά προσχήματα έσωσαν ορισμένες διακεκριμένες τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες συμμετέχουν σε εμπορικές εκθέσεις εθνικού επιπέδου αλλά ο αριθμός τους είναι μικρότερος από τα δάκτυλα του ενός χεριού. Άλλες δε επιχειρήσεις απείχαν.

Κατά τα λοιπά, ο Κάβουρας ήταν μια ευκαιρία για τα παιδάκια να δουν από κοντά σπάνια ζωάκια ενώ κλασικές και επαναλαμβανόμενες φιγούρες ήταν ο Παναγιώτης με τον τηγανιτό γαύρο και τα τουρσιά, ο Νίκος με το τσίπουρο, ο Σπύρος με το πατητήρι, η τυροκόμιση από το Μενίδι ενώ ξεχωριστές εκδηλώσεις ήταν οι γευσιγνωσίες από τους Σεφ του Ακρόπολις και από το εστιατόριο Ελαιόλαδο.

Όσο για τους προσκόπους, τους οδηγούς, τη ΛΕΜΜ, τους λοιπούς εθελοντικούς συλλόγους, τη ΝΕΜ, την Ένωση  Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, το Χαμόγελο του Παιδιού, έδωσαν όγκο και πλήθος στους «εκθέτες» αλλά αυτοί ήταν εκτός αντικειμένου.

Ελπίζεται οι λιγοστοί παραγωγοί αγροτικών προϊόντων και οι εξ ίσου λιγοστοί μεταποιητές και έμποροι ο οποίοι συμμετείχαν να είχαν θετικό ισοζύγιο μέσα στην τετραήμερη προσπάθειά τους.

Τελικά ήταν επιτυχημένη η 10η Μεγάρων Γη;
Όπως το βλέπει κανείς.

Από της ίδρυσής της και όπως δηλώνει και το όνομά της, είναι μια προσπάθεια να προβληθεί ο πρωτογενής, κυρίως τομέας των Μεγάρων, και μάλιστα εκτός των ορίων της πόλης.

Οι επιχειρηματίες των Μεγάρων έχουν προ πολλού διαπιστώσει ότι ο αρχικός στόχος δεν εκπληρώνεται εφόσον οι κατά καιρούς διοργανωτές – δημοτικές αρχές δεν κατάφεραν να βγάλουν την έκθεση εκτός ορίων και για τον λόγο αυτό δεν συμμετέχουν.
Έτσι απέχουν όπως και συστηματικά απέχουν οι οστρακοκαλλιεργητές από την Νέα Πέραμο. Έχουν κρίση οι άνθρωποι.

Η Δημοτική Αρχή Σταμούλη έχει αντιληφθεί το θέμα και τρία χρόνια τώρα διοργανώνει την Μεγάρων Γη στο Σύνταγμα σε μια γενναιότερη προσπάθεια να εκπληρώσει το όραμα των ιδρυτών της Μεγάρων Γη.
Όπως επίσης και κατά τα δύο τελευταία χρόνια έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της να αλλάξει το προφίλ της Μεγάρων Γη σε ένα πολυ-γεγονός εκ των πραγμάτων για εσωτερική κατανάλωση.

Τι μέλλει λοιπόν γενέσθαι με την εν λόγω έκθεση;
Είναι κρίμα να χαραμίζεται η υψηλού επιπέδου συσσωρευμένη οργανωτική τεχνογνωσία σε ένα τετραήμερο.
Εφόσον υπάρχουν ο χώρος, ο εξοπλισμός και η θέληση μπορεί να εξεταστεί η δυνατότητα να χρησιμοποιείται ο ίδιος χώρος για ένα εβδομαδιαίο παζάρι προϊόντων των τοπικών μικροπαραγωγών με το πάρκο να αποκτά ζωή 365/365.

Κρίνεται ως πολύ θετική η σχετική εξαγγελία του Δημάρχου Γρηγόρη Σταμούλη της προοπτικής να υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο στα Πευκάκια το οποίο θα καταστήσει τον χώρο διαθέσιμο στους πολίτες για τέτοιες δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.