Οι φετινές κλιματικές συνθήκες, οι οποίες περιλαμβάνουν και αυξημένη υγρασία, ευνοούν την ανάπτυξη εδαφογενών μυκήτων οι οποίοι αποτελούν σοβαρό εχθρό της φιστικιάς. Αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά οι φιστικοπαραγωγοί και να προστατέψουν τη φετινή παραγωγή.
Για το ποιές προληπτικές ενέργειες μπορούν να κάνουν οι παραγωγοί περιγράφεται σε άρθρο το οποίο ακολουθεί, γραμμένο από τον Λεωνίδα Χατζή, γεωπόνο, υπεύθυνο της εταιρείας Χατζής-Agrovet

ΑΝΑΒΛΑΣΤΗΣΗ ΦΙΣΤΙΚΟΔΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟ ΕΔΑΦΟΓΕΝΕΙΣ ΜΥΚΗΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ by ΧΑΤΖΗΣ AGROVET.

Οι προσβολές από εδαφογενείς μύκητες αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα για την καλλιέργεια της φιστικιάς και στις περισσότερες περιπτώσεις καταλήγουν στην οριστική κατάρρευση και στον θάνατο των φιστικόδεντρων. Η συνήθης πρακτική αντιμετώπισης είναι είτε να φυτεύονται νέα δενδρύλλια είτε να μην γίνεται καμία κίνηση για την αντικατάσταση των νεκρών δέντρων. Αυτό όμως προκαλεί μεγάλη απώλεια εισοδήματος στους φιστικοκαλλιεργητές, ακόμα και στην περίπτωση που γίνεται αντικατάσταση δέντρων, καθώς είναι γνωστό ότι η φιστικιά χρειάζεται 15 χρόνια για να δώσει ικανοποιητική καρποφορία. H απώλεια εισοδήματος για αυτό το διάστημα υπολογίζεται σε € 300 ανά δέντρο.

Εμείς στην ΧΑΤΖΗΣ AGROVET μετά από πολυετή αγρονομική και εργαστηριακή ενασχόληση με το ζήτημα, έχουμε να προτείνουμε μια ολοκληρωμένη μέθοδο αντιμετώπισης που στηρίζεται σε συνδυασμό καλλιεργητικών μεθόδων και ειδικών επεμβάσεων με φυτοπροστατευτικά, φυτικά σκευάσματα και λιπάσματα. Έχουμε αναπτύξει ειδικές διαγνωστικές κλείδες, για την αρχική ταυτοποίηση του παθογόνου, και εξειδικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας που μπορούν να οδηγήσουν σε αναβλάστηση δέντρα που ήταν για χρόνια ξερά.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τις εικόνες ο κορμός των δέντρων έχει έντονες σχισμές και είναι έντονα αποφλοιωμένος. Έχει γίνει καρατόμηση με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων επτά χρόνια πριν την φωτογράφιση. Τα δέντρα παρέμειναν τελείως νεκρά για τρία χρόνια. Η φωτογράφισή τους έγινε το 2014 και μέχρι σήμερα είναι υγιέστατα και με διαρκώς αυξανόμενη παραγωγή. Μετά την εφαρμογή των θεραπευτικών επεμβάσεων συμπεριφέρονται κανονικά όπως και τα μη προσβεβλημένα δέντρα του φιστικεώνα.

Η ολοκληρωμένη μέθοδος αντιμετώπισης της ΧΑΤΖΗΣ AGROVET περιλαμβάνει επιτόπου διάγνωση και προαξιολόγηση στον αγρό, ταυτοποίηση της προσβολής, σχεδιασμός των απαραίτητων καλλιεργητικών μέτρων και τέλος εφαρμογή των κατάλληλων πρωτόκολλων επεμβάσεων, με σκευάσματα φυτοπροστατευτικών και υγρών λιπασμάτων.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν το απάνθισμα δεκαπενταετούς εμπειρίας και ενασχόλησης με το συγκεκριμένο πρόβλημα και οι μέθοδοί μας έχουν δοκιμαστεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Για περισσότερες πληροφορίες:
ΧΑΤΖΗΣ AGROVET OE
ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΛΕΠΟΧΩΡΙΟΥ- ΜΕΓΑΡΑ
ΤΗΛ: 22960-23726, FAX. 22960-23789 email:xatzisl@yahoo.gr
ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ:ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ-35 ΜΕΓΑΡΑ ΤΗΛ: 22960-22179
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ: ΧΑΤΖΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΗΛ:6932-779591