Ενημερωτική ημερίδα διοργάνωσε ο Συνεταιρισμός Παραγωγών Κηπευτικών Προϊόντων Μεγάρων στις 19 Φεβρουαρίου 2019 με θέμα  «Ενημέρωση του Αγροτικού Πληθυσμού των Μεγάρων για το Μειωμένο Αγροτικό Τιμολόγιο».

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και ενημερωτική συγκέντρωση την οποία παρακολούθησαν αρκετοί παραγωγοί και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΗ, της Περιφέρειας, της Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων και να ακουστούν απόψεις μελετητών.
Τα προβλήματα των παραγωγών φαίνεται ότι είναι πολλά και προέρχονται από την άναρχη ως τώρα ανάπτυξη του τομέα της πρωτογενούς παραγωγής η οποία είναι αποτέλεσμα τόσο της πολυνομίας, της άγνοιας της πλειοψηφίας των παραγωγών όσο και της εφαρμογής των παραδοσιακών μοντέλων παραγωγής τα οποία έχουν ξεπεραστεί και έχουν δώσει τη θέση τους στην σύγχρονη αντίληψη όπως αυτή εννοείται σήμερα και προκύπτει από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το αγροτικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος έγινε φανερό ότι είναι το φθηνότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά με τις προσθήκες διαφόρων τελών και φόρων εξελίσσεται στο πιο ακριβό.
Επιθυμία των παραγωγών είναι να προσφέρεται μειωμένο τιμολόγιο μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, γεγονός το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο το οποίο είναι προσανατολισμένο στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής έστω κι αν παράγεται από μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Παρά το γεγονός ότι τα επισημάνσεις οι οποίες διατυπώθηκαν ήταν πολλές και ιδιαίτερα στην συχνή ανάγκη οι αγρότες να επικαιροποιούν τα στοιχεία της επιχείρησής τους, διαπιστώθηκε ότι τις περισσότερες φορές η ΔΕΗ ενεργεί ως μεσάζων μεταξύ του καταναλωτή και των Υπηρεσιών του Κράτους όπως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Μεταξύ άλλων η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την αδυναμία των παραγωγών να προσκομίσουν τίτλους ιδιοκτησίας ή μισθωτήρια τα οποία να βρίσκονται σε αρμονία με τον όγκο της παραγωγής τους. Αυτό έχει άμεσες συνέπειες στις ποσότητες νερού οι οποίες τους επιτρέπεται να αντλούν. Η διαχρονική τους άποψη είναι ότι οι ποσωστώσεις νερού να βασίζονται στις  ετήσιες δηλώσεις στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου.

Ενδιαφέρουσα παρέμβαση με όντως ρηξικέλευθη πρόταση να προσανατολισθούν οι παραγωγοί στη συγκρότηση ενεργειακών κοινοτήτων καθώς και στην αφαλάτωση νερού έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Μιχάλαρος, επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Μεγάρων – Νέας Περάμου, συνεπικουρούμενος από τον Μελετητή Χρήστο Ηλία ο οποίος αναφέρθηκε ακροθιγώς στην έννοια των ενεργειακών κοινοτήτων και στο υπάρχον παράδειγμα στο νομό Λαρίσης.

Την  συγκέντρωση προλόγισε ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης ο οποίος στεκόμενος στο πλευρό των παραγωγών είπε ότι προγραμματίζει τη δημιουργία Αγροτικού Τεχνολογικού Πάρκου. Αναφορικά με το φθηνό αγροτικό ρεύμα είπε ότι είναι πολύ σημαντική η εν λόγω τιμολογιακή πολιτική και ότι εκ μέρους του Δήμου θα σταθή βοηθός και αρωγός σε κάθε προσπάθεια η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση των αγροτών.