Η χώρα μας αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται προ των πυλών ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, που άνετα θα μπορούσε να αποτελεί ένα από τα έπη του Ομήρου.

Με την ενεργειακή κρίση να να μαίνεται σαν ταύρος, το πρόβλημα το οποίο προκαλείται είναι τεράστιο. Οι τιμές των καυσίμων βρίσκονται στα ύψη, ενώ οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν εξοργισθεί από την κατάσταση που δεν λέει να καλυτερεύσει αλλά το αντίθετο. Οι προειδοποιήσεις και οι συστάσεις να καταναλώνουμε λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από τον περιορισμό διαφόρων συνηθειών μας είναι ολοένα και πιο συχνές. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα ου το χρυσοπληρώνουμε. Ο περιορισμός ακόμα και σε βασικές ανάγκες, όπως η θέρμανση ή ένα μπάνιο με ζεστό νερό το χειμώνα, μάλλον θα αποτελεί ένα μακρινό όνειρο για πολλές οικογένειες που θα αναγκαστούν να το αποφύγουν για να πληρώσουν λιγότερα χρήματα.

Το κομφούζιο που προβλέπεται σε λίγο καιρό από τους απλησίαστους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα είναι τεράστιο.
Πάντως σίγουρα στον ύπνο μας οι κουβέρτες που θα χρειαζόμαστε φέτος θα είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά.

Όσο περνάει ο καιρός, τόσο οι πολιτικοί όσο και οι ειδικοί προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για έναν χειμώνα που η ανθρωπότητα έχει να τον δει από τότε που ξεσπούσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Τα μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι μάλλον σταγόνα στον ωκεανό, αφού μετά από κάθε υποτιθέμενη επιδότηση ή επίδομα έρχεται και μία αύξηση στα τιμολόγια. Επομένως, είτε έτσι είτε αλλιώς το χέρι στην τσέπη θα μπαίνει όλο και πιο βαθιά.

Εάν υπολογιστεί πως η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κοντεύει να φθάσει το 10%, ο μέσος πολίτης φέτος σε σχέση με πέρυσι θα χρειαστεί να πληρώσει μία αύξηση που θα ισοδυναμεί με δύο υψηλούς μισθούς για τα δεδομένα της χώρας μας, δηλαδή πάνω από 2.000 παραπάνω από το 2021 και 2022.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα αυτά είναι η αρχή, μια πρόγευση για τον επερχόμενο χειμώνα που δεν αργεί.