Με αφορμή το δημόσιο διάλογο για τη διέλευση του αγωγού διασύνδεσης της ενδοχώρας με τον Κρήτη, ο σύλλογος Νέο Μελί Μεγάρων εκφράζει την αντίθεσή του και τη διαφωνία του με οποιαδήποτε επί πλέον εγκατάσταση οχλούσας βιομηχανικής δραστηριότητας στη Μεγαρίδα.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022. Η προσαιγιάλωση του καλωδίου προγραμματίζεται να γίνει στην περιοχή της Πάχης Μεγάρων, από όπου θα οδεύσει υπογείως μέχρι τον υποσταθμό στον Ασπρόπυργο.

Είναι προφανές ότι τα έργα αυτά ανήκουν στην κατηγορία της βαριάς οχλούσας βιομηχανικής δραστηριότητας και δεν θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά στην περιοχή. Τα Μέγαρα είναι ήδη επιβαρυμένα από βιομηχανική δραστηριότητα και δεν αντέχουν άλλη υποβάθμιση.

Η κατεύθυνση για όλη την περιοχή της Μεγαρίδας θα πρέπει να είναι μια ανάπτυξη σε στεριά και θάλασσα, που θα αναδεικνύει το φυσικό κάλλος του τόπου και θα ανοίγει την προοπτική της ήπιας τουριστικής δραστηριότητας σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πιστεύουμε ότι η προσαιγιάλωση και κατά συνέπεια και η όδευση του καλωδίου δεν θα πρέπει να γίνει στη Μεγαρική γη.

Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου έγινε στο Δημαρχείο Μεγάρων μια εκδήλωση ενημερωτικού χαρακτήρα για το ζήτημα του καλωδίου, η οποία διοργανώθηκε από μια πρωτοβουλία κατοίκων της Πάχης. Η ενημέρωση αυτή βέβαια προσανατολίστηκε μόνο στην έκθεση των πιθανών κινδύνων που διατρέχουν οι άνθρωποι από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του καλωδίου.

Αντιπροσωπεία από μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου μας παραβρέθηκαν στη μικρή αυτή συγκέντρωση, για να συμπαραταχθούμε σε ένα αίτημα αποτροπής της προσαιγιάλωσης του καλωδίου στη Μεγαρίδα. Με αποτροπιασμό όμως ακούσαμε από έναν εκ των εισηγητών της εκδήλωσης, ότι “γίνεται προσπάθεια μέσω υψηλών γνωριμιών του”, στην περίπτωση που το καλώδιο έρθει τελικά στα Μέγαρα, αυτό να μην εμφανιστεί στην Πάχη αλλά να μετατεθεί ανατολικότερα… προς την Αγία Τριάδα Μεγάρων, και συγκεκριμένα στην περιοχή του παλιού καρνάγιου που αποτελεί την κεντρική παραλία του οικισμού μας!

Δηλαδή, αυτός ο κάτοικος της Πάχης, ισχυρίστηκε απροκάλυπτα, ότι είναι πολύ κακό το καλώδιο γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να είναι έξω από το σπίτι του αλλά έξω από τα δικά μας σπίτια στην Αγία Τριάδα!, που είναι περιοχή κύριας κατοικίας εντός σχεδίου!!!

Θέλουμε να δηλώσουμε, με τον κατηγορηματικότερο τρόπο, την εναντίωσή μας σε οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση οχλούσας βιομηχανικής δραστηριότητας στη Μεγαρίδα. Με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο θα εναντιωθούμε με κάθε μέσο, σε οποιεσδήποτε υπόγειες και απαράδεκτες ενέργειες θα ήθελαν να μετατοπίσουν το όποιο πρόβλημα προς την περιοχή του οικισμού μας.