Απέδωσαν οι πιέσεις προς τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας σχετικά με την μη παραχώρηση παραλιακού χώρου στην παραλία της Ελευσίνας για εγκατάσταση ναυπηγείου. Έτσι στην συνεδρίαση της 29ης Σεπτεμβρίου 2017 το διοικητικό συμβούλιο ανέβαλλε το θέμα το οποίο αφορούσε την περίπτωση προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω διαβούλευση μεταξύ Δήμου Ελευσίνας, Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Βουλευτών Αττικής, Περιφέρειας Αττικής και ομάδων πολιτών.

Πρόκειται για έκταση 10,5 στρεμμάτων στην περιοχή Καλυμπάκι, πρώην διαλυτήριο πλοίων το οποίο ζητείται από τον όμιλο εταιρειών Σπανόπουλου να του παραχωρηθεί για χρήση ναυπηγείου και ο ΟΛΕ προσανατολίζεται να το παραχωρήσει αφού το αίτημα του ομίλου Σπανόπουλου είναι νόμιμο.

Στον αντίποδα ο Δήμος Ελευσίνας έχει στα σχέδιά του την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων περιοχών της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στη δική του νομή, όπως έχει κάνει στο άλλο άκρο του λιμανιού στην περιοχή του «Φονιά», με παιδικές χαρές και υπαίθριο κινηματογράφο. Ακόμα ο Δήμος υποστηρίζει ότι η παραχώρηση έρχεται σε αντίθεση με το δημόσιο αίσθημα ότι δηλαδή αυτή η χρήση, ναυπηγείου και ενδεχομένως διαλυτηρίου πλοίων, δεν συμφωνεί με την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας όπως αυτή αποτυπώνεται στις προτάσεις του Δήμου στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Δεν έγινε γνωστό τι συζητήθηκε για το θέμα στην συνεδρίαση του ΔΣ στο οποίο ο Δήμος Ελευσίνας εκπροσωπείται από τον Δήμαρχο Γιώργο Τσουκαλά. Στη συνεδρίαση εκπροσωπήθηκε επίσης και το ΤΑΙΠΕΔ.

Πάντως,  μετά τις 12:30, ώρα έναρξης της συνεδρίασης του ΔΣ, έξω από το κτίριο του ΟΛΕ είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί εκπρόσωποι οργανισμών όπως ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας Βασίλης Αγριμάκης και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου, εκπρόσωπος του Βουλευτή Δημαρά και σύσσωμη η περιβαλλοντική οργάνωση Ecoeleusis με επικεφαλής τον Χρήστο Χρηστάκη.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι με επιστολή του ο Υπουργούς Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουπλής είχε προηγουμένως ζητήσει με αυστηρό τρόπο από τον Πρόεδρο Σταύρο Δρακονταειδή την αναβολή συζήτησης το θέματος.