Ένα αξιοσέβαστο  δείγμα της Ελληνικής Ναΐφ σκηνής, από τη  Συλλογή  ΝΑΪΦ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή , 60 συνολικά έργα,  ταξίδεψαν  στο  Βελιγράδι και εκτίθενται στο  Εθνογραφικό Μουσείο Βελιγραδίου έως τις 7 Απριλίου του 2017,  υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού  (ΕΙΠ) Βελιγραδίου, το οποίο διευθύνει εδώ και 9 χρόνια ο  δραστήριος λόγιος κ. Νίκος Τσιτσιμελής και της Ελληνικής  Πρεσβείας στο Βελιγράδι.
Τα εγκαίνια, τα οποία έγιναν την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017, τέλεσε ο  Πρέσβυς της Ελλάδας στο Βελιγράδι κ. Ηλίας Ηλιάδης, ο οποίος ευχαρίστησε το Μουσείο για την φιλοξενία και καλωσόρισε τους καλεσμένους.
Στη συνέχεια η Διευθύντρια του Μουσείου κ. Μιριάνα Μένκοβιτς, ανέφερε ότι η έκθεση αυτή, που έφερε τον ήλιο και τη θάλασσα στη Σερβία , σηματοδοτεί την έναρξη μιας συνεργασίας με την Ελλάδα, η οποία θα συνεχιστεί με έκθεση του Μουσείου Μπενάκη .

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Καθηγητής του  Παντείου Πανεπιστημίου κ. Κώστας Τσουκαλάς, ανέφερε:
«Ελπίζω η έκθεση αυτή να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια ευρύτερη, βαθύτερη και συστηματικότερη συνεργασία με την πνευματική και πολιτιστική ζωή του Βελιγραδίου και της Σερβίας με την οποία πολλά μας συνδέουν».

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης: ο Πρέσβης της Κύπρου στη Σερβία κ. Κωνσταντίνος Ηλιάδης, ο Πρόεδρος του Πατριαρχικού Μουσείου ως εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Σερβικής Εκκλησίας, η Υφυπουργός θεμάτων Ισότητας της Σερβίας κ. Ναταλία Παύλοβιτς, ο στρατιωτικός ακόλουθος  της Ελληνικής  Πρεσβείας, διευθυντές  Μουσείων της Σερβίας, Πανεπιστημιακοί καθηγητές , καθώς και 25 Μεγαρείς.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μελωδικά το σέρβικο μουσικό σύνολο Βυζαντινής Μουσικής «Μωυσής Πέτροβιτς» το οποίο απέδωσε άψογα  παραδοσιακά Ελληνικά τραγούδια!
Την έκθεση προέβαλαν με ειδικό αφιέρωμα, η σερβική τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Και όπως ανέφερε  η κ. Πόλλυ Κολλιαλή στην ομιλία της : «σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε στην πατρίδα μας,  συνεχίζουμε το πολιτιστικό ταξίδι της Συλλογής μας εκτός των τειχών, πιστεύοντας ότι ο πολιτισμός είναι αγαθό το οποίο ανήκει σε όλους και  ενώνει όλους τους ανθρώπους, όλους τους λαούς, ανεξαρτήτως διαφορών,  και ειδικά αυτούς τους χαλεπούς καιρούς γενικής απαξίωσης των αξιών που διανύουμε,  αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της Ελλάδας μας στο

εξωτερικό».