Μεγάλη γιορτή για τους χριστιανούς σήμερα η 15η Αυγούστου όπου η εκκλησία γιορτάζει την κοίμηση της Θεοτόκου.
Είναι γιορτή χαράς και ελπίδας.

Προχτές, 13 Αυγούστου, ολοκληρώθηκε η περίοδος των Παρακλήσεων όπου στους περισσότερους ναούς, με ψαλμούς και προσευχές η πλειοψηφία των ορθοδόξων χριστιανών στράφηκε στην Παναγία, την μεσίτρια προς τον Θεό, την προσωποποίηση της ελπίδας, να ζητήσει τη δύναμη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής, είτε αφορούν στην υγεία, στην ψυχική γαλήνη, στην ψυχική ισορροπία, ακόμα και στην οικονομική κατάσταση.

Η Παναγία την οποία η χριστιανική παράδοση θέλει να ανέρχεται σώματι και ψυχή στους ουρανούς, βρίσκεται κοντά στον Θεό Πατέρα και τον κατά συνθήκη γιό της Ιησού Χριστό ώστε να μεσιτεύει και να τους παρακαλεί να βοηθούν τους ανθρώπους στις δύσκολες περιστάσεις.
Προς την Παναγία στρέφονται οι περισσότεροι Έλληνες χριστιανοί όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με καταστάσεις οι οποίες δεν είναι δυνατό να αντιμετωπισθούν με φυσικό τρόπο.
«Παναγία μου» «Μεγάλη η χάρη σου» είναι οι κραυγές της απόγνωσης όταν τα ανθρώπινα μέσα αδυνατούν να δώσουν λύση σε ανθρώπινα προβλήματα.

Η κορύφωση και το τέλος της περιόδου των Παρακλήσεων είναι σήμερα όπου στους περισσότερους ναούς, από τους ενοριακούς μέχρι μοναστήρια και εξωκλήσια τελέσθηκε ο όρθρος και η θεία λειτουργία προς τιμή της Παναγίας.

Ο σεβασμός και η αγάπη των ελλήνων χριστιανών προς αυτήν εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους.
Ένας από αυτούς είναι η προσφώνηση με κάποιο όνομα, το λεγόμενο και «Θεοτοκωνύμιο».
Μεγαλόχαρη αποκαλούν την Παναγία στην Τήνο, Εκατονταπυλιανή στην Πάρο, Σουμελά στο Βέρμιο, Τρυπητή στην Αχαΐα, Γαλακτοτροφούσα στα Μέγαρα, Σπηλιανή στη Νίσυρο, Βρεφοκρατούσα, Γλυκοφιλούσα και εκατοντάδες ακόμα παρόμοια ονόματα σε άλλες περιοχές.