Τρεις μεγάλες ανατροπές προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίοι κατατίθεται και ψηφίζεται άμεσα την ερχόμενη εβδομάδα ως κατεπείγον, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και θα τεθεί σε ισχύ από το 2020.

Τι προβλέπεται:

 1. Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ άμεσα μεσοσταθμικά κατά 22%, αντί το 2020-2021. Τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθούν τον Αύγουστο θα είναι
  – 30% χαμηλότερα από πέρυσι για τις μικρές ιδιοκτησίες
  – 20% χαμηλότερα για όλες τις μεσαίες ιδιοκτησίες όλη τη μεσαία τάξη
  – 10% για την μεγάλη ακίνητη περιουσία, αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου
  – ρύθμιση για εκλεκτικές μειώσεις ΕΝΦΙΑ (κατά 10% μεσοσταθμικά) που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν θα ισχύσει.
 2. Βελτιώνεται αμέσως η ρύθμιση για τις 120 δόσεις την οποία ως τώρα είχαν αγνοήσει οι 19 στους 20 οφειλέτες (ποσοστό συμμετοχής περίπου 5,5%), ως εξής:
  · Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.
  · Το επιτόκιο μειώνεται από 5% σε 3%.
  · Διευρύνεται η ρύθμιση με την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ. Ως τώρα ίσχυαν 18-36 δόσεις και πριν τις εκλογές με ΠΝΠ που δεν έχει κυρωθεί στη Βουλή προστέθηκαν στις 120 δόσεις και όσες επιχειρήσεις είχαν ακαθάριστα έσοδα ως 2 εκατ. ευρώ. Το κριτήριο αυτό καταργείται και θα εξετάζεται μόνον το ύψος των οφειλών έως 1 εκατομμύριο ευρώ χωρίς τις προσαυξήσεις
  · Για όλους όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Ουσιαστικά ως τώρα 1,3 εκατομμύριο οφειλέτες δεν είχαν κίνητρο να ενταχθούν για να γλιτώσουν, αφού οι κατασχέσεις συνεχίζονταν παρά την υπαγωγή τους στη ρύθμιση!

Με άλλο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί το Σεπτέμβριο θα ισχύσουν άμεσα, επιπλέον φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις:

 • Μειώνεται από 28% σε 24% ο φόρος επιχειρήσεων και
 • Μειώνεται από 10% σε 5% ο φόρος μερισμάτων, για τα κέρδη του 2019 και όχι από το 2020 όπως ήταν η σχετική εξαγγελία της ΝΔ.

Επιπλέον, όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, άμεσα η κυβέρνηση προχωρά άμεσα το 2019:

– σε νέο σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ, χωρίς αυξήσεις τιμολογίων και επιβάρυνση για τους καταναλωτές, με κυνήγι οφειλετών, ιδιωτικοποιήσεις μονάδων και είσοδο στρατηγικού επενδυτή.
– Άμεση πώληση του 30% του αεροδρομίου Ελευθ. Βενιζέλος
– Προώθηση και εφαρμογή και των 2 σχεδίων εξυγίανσης  -ΤΧΣ και ΤτΕ – των ελληνικών τραπεζών από τα «κόκκινα δάνεια»