Σε μια άκρως πολιτικοποιημένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαρέων, την Δευτέρα 7 Μαΐου  συζητήθηκε το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να διατυπωθεί η άποψη του σώματος και να υποβληθεί αρμοδίως.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η συνεδρίαση ήταν μια από τις πλέον συνετές και πλήρεις του Δημοτικού Συμβουλίου όπου όλες οι πλευρές με νηφαλιότητα διατύπωσαν την άποψή τους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων τοποθετήθηκε αρνητικά  με κυρίως την διαφωνία ως προς το σύστημα εκλογής Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων το οποίο, όπως υποστηρίχτηκε, θα δημιουργήσει ακυβερνησία, άνομες συμφωνίες, εκβιασμούς στους Δημάρχους οι οποίοι είναι πιθανό, σύμφωνα με το σύστημα, να μην διαθέτουν την πλειοψηφία των Συμβούλων, καθιστώντας έτσι τους Δημάρχους ανήμπορους να εργασθούν προς την εφαρμογή του προγράμματός τους.

Ήταν Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης ο οποίος άνοιξε τη συζήτηση και αφού ανέλυσε επίμαχα στοιχεία του νομοσχεδίου, έκανε λόγο για ένα σύστημα το οποίο θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην λειτουργία των Δήμων.

Ο κ. Σταμούλης υποστηρίζοντας την άποψη περί ακυβερνησίας χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την επιδίωξη της παρούσας Διοίκησης να συνάψει δάνειο, για το οποίο χρειαζόταν αυξημένη πλειοψηφία, και έως ότου πεισθούν δύο Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης να συναινέσουν, ο Δήμος παρέμενε ουσιαστικά ακυβέρνητος.

Με έναν εύστοχο συλλογισμός ο Δήμαρχος αναρωτήθηκε: «Αν η κυβέρνηση χρειάζεται Υπουργούς από την κυβερνώσα παράταξη να ασκήσει πολιτική, πώς είναι δυνατόν να διοικήσουν οι Δήμαρχοι όταν δεν διαθέτουν πλειοψηφία;»

Ο τέως Δήμαρχος Γιάννης Μαρινάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «νομοθετικό πυροτέχνημα» το οποίο δημιουργεί μπάχαλο και αναφέρθηκε στη διαμόρφωση νέων συμμαχιών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οι οποίες θα έρχονται σε αντίθεση με την λαϊκή βούληση η οποία εκφράστηκε για συγκεκριμένες παρατάξεις.

Με το νέο σύστημα είναι πολύ πιθανό οι Δήμαρχοι να πέσουν θύματα εκβιασμού και εν τέλει οι Δήμοι σε ακυβερνησία ούτως ώστε να υποκατασταθούν από την κεντρική Κυβέρνηση και να μην αποφασίζουν πλέον οι ψηφισμένοι εκπρόσωποι του λαού.

Και ο κ. Μαρινάκης κατέληξε δηλώνοντας την κατηγορηματική αντίθεσή του ζητώντας ταυτόχρονα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ευρύτερη και βαθύτερη ανάλυση του νομοσχεδίου έκανε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Τώρα» Γιώργος Μπερδελής  ο οποίος ξεκίνησε από τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης» αναφερόμενος ιδιαίτερα στον δεύτερο.

Με το σκεπτικό ότι μια μεταρρύθμιση εφαρμόζεται προκειμένου να βελτιώσει μια προηγούμενη παρατήρησε ότι ουδεμία βελτίωση του Καλλικράτη έχει προταθεί προς την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων. Γενικότερα για κάθε μεταρρύθμιση ο κ. Μπερδελής παρατήρησε ότι για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει να διαθέτει τη συναίνεση ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων, γεγονός το οποίο τώρα φαίνεται να μην ισχύει στην παρούσα περίπτωση.

«Αν οι Δήμοι δεν έχουν οικονομική αυτοτέλεια ώστε να μπορούν να σχεδιάζουν οι ίδιοι και να υλοποιούν», είπε, «τότε θα παραμείνουν έρμαια του κάθε Υπουργού ή Περιφερειάρχη».. «Είναι λάθος που δεν αυξάνονται τα ποσοστά των Δήμων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους».

Και ο κ. Μπερδελής απέρριψε το εκλογικό σύστημα καθώς ενώ σχετικά με την ανάγκη για την πορεία προς συναινετικές πολιτικές, αφενός την θεώρησε ως ιδέα προς την θετική κατεύθυνση, παρατήρησε ότι σε περίπτωση αδυναμίας συναίνεσης το νομοσχέδιο δεν προβλέπει κάτι.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής του «Τώρα» εξέφρασε την διαπίστωση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σφικτά δεμένη με την Κεντρική Διοίκηση η οποία έχει φθάσει στο σημείο να διαμορφώνει προϋπολογισμούς και να ασκεί ελέγχους.

«Θεωρώ ότι τέτοιο εγχείρημα που δεν έχει τη συναίνεση των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων, των Δήμων, των Περιφερειών είναι ένα νομοθέτημα το οποίο και να υπερψηφισθεί θα αποτύχει. Καλώ τον Υπουργό Εσωτερικών να αφουγκρασθεί το κοινωνικό περιβάλλον.»

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αντώνης Χοροζάνης έφερε τη δική του πρόταση με την οποία συμφώνησε αφενός με την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και αυτός ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου το οποίο χαρακτήρισε ως αντιδραστικό και αντιλαϊκό. Με την πρότασή της, η Κυβέρνηση, προχωρά σε νέα ληστεία του λαϊκού εισοδήματος εντάσσοντας στα ανταποδοτικά και τις υπηρεσίες πρασίνου γεγονός το οποίο θα έχει άμεση επίπτωση στα ήδη εξανεμισμένα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Χαρακτήρισε «εκ του πονηρού» την παγίδα του εκλογικού συστήματος επισημαίνοντας ότι αυτή η παράμετρος αποπροσανατολίζει τον λαό από την φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Ο μόνος ο οποίος υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο ήταν ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Γιάννης Μιχάλαρος ο οποίος χαρακτήρισε την απλή αναλογική ως ένα «όραμα το οποίο πασχίζουμε 70 χρόνια να γίνει πράξη.»

«Το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» που πρόκειται να γίνει νόμος του κράτους επιδιώκει μια αναθεώρηση της φιλοσοφίας – λειτουργίας της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Στόχος είναι η εμβάθυνση της λειτουργίας των δημοκρατικών ιδεών στη τοπική αυτοδιοίκηση. Η απλή αναλογική γίνεται πλέον νόμος του κράτους και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι ένα ραντεβού που 70 χρόνια αγωνιζόμαστε να πραγματοποιηθεί και γίνεται πράξη.

Είναι ένας πάγιος αγώνας της αριστεράς και των πραγματικών ιδεολόγων δημοκρατών που σήμερα δικαιώνεται και αυτό το πραγματοποιεί μια αριστερά κυβέρνηση.

Είναι όπως το φανταζόμαστε», είπε μεταξύ άλλων. Ενώ τόνισε ότι «η περίοδος του πολιτικού bullying αποτελεί πλέον παρελθόν».

Μετά τους επικεφαλής των παρατάξεων τον λόγο έλαβαν Δημοτικοί Σύμβουλοι ως εξής:

Ο κ. Γιώργος Μιχάλαρος: « Η περικοπή των πόρων των Δήμων κατά 65% και το εκλογικό σύστημα φέρνει τους Δήμος προ των πυλών του χάους. Οι Δήμοι θα οδηγηθούν σε αδιέξοδα»

Ο κ. Ιερόθεος Πολυχρόνης αναφέρθηκε σε δύο σκέλη. Στο εκλογικό σύστημα και στην διαχείριση. Είπε ότι δεν τον φοβίζει το εκλογικό σύστημα, δηλαδή η απλή αναλογική. Επίσης χαρακτήρισε ως θετικό μέτρο την κατάργηση των ελέγχων σκοπιμότητας. Το σημαντικό αρνητικό σημείο είναι η χρηματοδότηση. «Ενώ όλοι συμφωνούμε ότι ο Καλικράτης χρειάζεται βελτίωση, ως προς την χρηματοδότηση αυτό δεν συμβαίνει και οι δήμοι παραμένουν υποχρηματοδοτούμενοι»

Ο κ. Λευτέρης Παπαλευθέρης «Η προσομοίωση των εδρών με το νέο εκλογικό σύστημα και σύμφωνα με τα ποσοστά του Δήμου Μεγαρέων το 2014 φανερώνει ότι τώρα ο Δήμος θα βρισκόταν σε ακυβερνησία. Το νομοσχέδιο βαδίζει αντίθετα με τη λαϊκή βούληση και μοιάζει να πηγαίνει κόντρα στη φύση των πραγμάτων.»

Ο κ. Λευτέρης Κοσμόπουλος: «Το νομοσχέδιο είναι φτιαγμένο να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα μπαίνει για εκβιαστικές συνεργασίες. Βάσει του νέου νομοσχεδίου και των αποτελεσμάτων του 2014 ο κ. Μιχάλαρος θα ήταν αντιδήμαρχος αφού με το νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θέλουν να βάλουν πόδι στους Δήμους εκεί που γι αυτούς ήταν αδύνατο».

Ο κ. Σταύρος Φωτίου: «Όλες οι κυβερνήσεις το ίδιο κάνουν για το συμφέρον τους. Θυμηθείτε τι λέγαμε για τον Καλλικράτη. Ποτέ οι κυβερνήσεις δεν άκουσαν κανέναν. Θα δω πόσοι από αυτούς που αναθεματίζουν σήμερα τον Κλεισθένη θα βρίσκονται εδώ μετά τις εκλογές προκειμένου να υπηρετήσουν την κοινωνία. … η ζωή συνεχίζεται.»

Στην ψηφοφορία η οποία ακολούθησε η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου, λευκό ψήφισαν οι Φωτίου και Πολυχρόνης ενώ υπερψήφισε ο Γιάννης Μιχάλαρος.