Την διαφωνία του με τον οικονομικό απολογισμό 2016 του Δήμου Μεγαρέων εξέφρασε και καταψήφισε ο Δημοτικός Σύμβουλος Μελέτης Λέλης.
Η κεντρική ιδέα της διαφωνίας του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου εστιάζεται στην απόκλιση κατά 45% του προϋπολογισμού με τον εν λόγω απολογισμό.
Ο κ. Λέλης δεν ενέκρινε, όπως ανέφερε, τον συνδυασμό ενός πλασματικού προϋπολογισμού και ενός εντελώς διαφοροποιημένου απολογισμού στον οποίο παρατήρησε ότι μεταξύ άλλων έγιναν χαριστικές διαγραφές χρεών.

Επεσήμανε το γεγονός ότι ο κ. Σταμούλης κατά την συζήτηση του είχε ισχυρισθεί ότι πρόκειτο για έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό για την σύνταξη του οποίου είχε δεχτεί συγχαρητήρια. Όμως, κατά τον κ. Λέλη ο προϋπολογισμός δεν ήταν άξιος συγχαρητηρίων.

Παραθέτουμε το περιεχόμενο της αγόρευσης του κ. Λέλη στο Δημοτικό συμβούλιο

«Στην συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2016 είχα επισημάνει κάποιες επιφυλάξεις και μάλιστα είχα ζητήσει και κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με το αν καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα πλασματικό σε εισαγωγικά προϋπολογισμό για να μπορέσει να λειτουργήσει ο δήμος.
Στα ερωτήματα τα οποία είχα θέσει δεν είχα πάρει καμία απάντηση, αλλά παρόλα αυτά κατανοώντας την κατάσταση για την πορεία του δήμου και την απρόσκοπτή λειτουργία του, τον ψήφισα όπως θυμάστε.
Με μεγάλη έκπληξη στον απολογισμό πεπραγμένων 2016 άκουσα την Δήμαρχο στην οποία συνεδρίαση δεν μπόρεσα να παραστώ, ακούσαμε τον Δήμαρχο να λέει: «Ότι η αντιπολίτευση βάζει συνεχώς εμπόδια για να μην γίνουν έργα».
Ο κ. Σταμούλης είπε τότε πως τα οικονομικά του Δήμου είναι σε άριστη κατάσταση, είπε ότι για πρώτη φόρα κατατέθηκε ένας ρεαλιστικός προϋπολογισμός και εφαρμόσιμος και μη πλασματικός, είπε πως έσωσε τον δήμο από την χρεωκοπία, αναφέροντας ότι πολλά μικρά έργα συνιστούν ένα μεγάλο.
Είπε επίσης τότε πως πήρε τα εύσημα για την κατάρτιση του συγκεκριμένου προϋπολογισμού.
Να δούμε τώρα, όλοι αυτοί που σας επιβράβευσαν τότε για τον προϋπολογισμό, τι θα σας πουν σήμερα για τον απολογισμό;
Κύριε Δήμαρχε είχατε προϋπολογισμό 44.762.938.99 και της αναμόρφωσης τα προϋπολογισθέντα διαμορφώθηκαν στα 50.082.638.48. Βεβαιωθέντα έχουμε 33.978.106.28. Διαγραφθέντα 432.224.33. εισπραχθέντα 23.786.70.18. και εισπρακτέα υπόλοιπα 9.759.173.63, μια απόκλιση 47,5%.

Αυτό αποδεικνύει πως είτε αποτύχατε να εφαρμόσετε την πολιτική των εσόδων που σχεδιάσατε, είτε πως εν γνώση σας φτιάξατε ένα σε εισαγωγικά πλασματικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να δείξετε σε αυτούς που μας ελέγχουν πως έχουμε απλά έναν προϋπολογισμό για να λειτουργήσει ο Δήμος.
Αυτό κατά την άποψη μου συμβαίνει συνήθως όταν δεν υπάρχουν μακροχρόνια προγράμματα, όταν δεν υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής.
Και το λέω αυτό επειδή ακόμη και αυτή την στιγμή η Δημοτική Αρχή παραμένει ανεξήγητα αδρανής, όπως ακριβώς και τα προηγούμενα 3 χρόνια. Και ενώ η σημερινή διοίκηση διατυμπάνιζε πως ήταν έτοιμη να διοικήσει και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες όλων όσων την πίστεψαν.
Μας λέει πως τα μικρά έργα στην πόλη κάνουν ένα μεγάλο. Τα μικρά στα οποία αναφέρεστε κ. Σταμούλη είναι καθημερινή υποχρέωση της εκάστοτε διοίκησης. Άλλωστε στο σχέδιο δράσης που σας παρέθεσα στις πρώτες μέρες της θητείας μας και το εφαρμόζεται με ευλάβεια και χαίρομαι, θυμάστε ότι τα κύρια σημεία στα οποία είχα εστιάσει την προσοχή μου, ήταν ο προγραμματισμός, η οργάνωση και η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, η εξοικονόμηση χρημάτων για τα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη.

Η 1η φάση η οποία αφορούσε το σχέδιο δράσης των πρώτων 50 ημερών και στη 2η φάση που αντικατοπτρίζει ένα πρόσωπο κοινωνικό και αναπτυξιακό φέρνοντας σε πρώτη προτεραιότητα τις ανάγκες του πολίτη.
Δυστυχώς κ. Σταμούλη δεν έχετε καταλάβει ότι στην κατάσταση που σας απέστειλα, δεν στηρίζομαι σε έργα αλλά σε ανάγκες πρώτης προτεραιότητας που είναι καθημερινή υποχρέωση της εκάστοτε διοίκησης.

Δυστυχώς κ. Σταμούλη παρότι μας είπατε ότι τα οικονομικά του Δήμου είναι σε άριστη κατάσταση, βλέπουμε ότι μέσα στο 2016 δεν υπάρχουν κανένα μεγάλο έργο ούτε καν μελέτη.
Ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή προέρχεται από την Περιφέρεια και το γεγονός ότι σώσατε τον Δήμο οφείλεται στην ενίσχυση από κρατικούς πόρους.
Κύριε Δήμαρχε μας μιλάτε για την διαφάνεια και ότι εφαρμόζεται μεθόδους με τις οποίες εξορθολογήσατε τις δαπάνες και περικόψατε κάθε σπατάλη.
Σε κάποια συνεδρίαση σας είχα πει πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι προϋπολογίζουμε και στο τι βεβαιώνουμε διότι στο τέλος μπορεί να μας κατηγορήσουν ότι χαρίζουμε χρήματα.
Στον κωδ. Αρ. 3219.0005 τέλος 10% επί της τιμής των εισιτηρίων αυτοκινητόδρομου είχαν προϋπολογιστεί 264.734.48 και το ποσόν αυτό το διαγράφουμε.
Αν το διαγράφουμε από μόνοι μας θα ήταν εγκληματική μια τέτοια πρωτοβουλία!
Για να διαγραφεί ένα τέτοιο μεγάλο ποσό πρέπει να υπάρχει κάποια τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
Έγινε άραγε κάποιο δικαστήριο;
Αν έγινε, ως δήμος εκπροσωπηθήκαμε για να διεκδικήσουμε ένα τόσο μεγάλο ποσό, το οποίο ο ιδιοκτήτης το έχει εισπράξει;
Θα ήθελα να μάθω αν υπήρξε κάποια δικαστική διένεξη με τον ιδιοκτήτη του αυτοκινητοδρομίου, αλλά θα ήθελα επίσης να μάθω και τους λόγους για τους οποίους προχωρούμε στην διαγραφή περίπου 265 χιλιάδων ευρώ;
Στον κωδ. Αρ. 3221.0003 παραβάσεις ΚΟΚ είχαμε προϋπολογίσει 102.469.33 η «εισπρακτομπικτική» πολιτική που εφαρμόσατε κ. Δήμαρχε δείχνει το κοινωνικό σας πρόσωπο σε μια εποχή που τα νοικοκυριά δεν είχαν να πάρουν τα απαραίτητα. Η πολιτική αυτή απέδωσε και τα προϋπολογισθέντα, διαμορφώθηκαν 1.510.002.59 ευρώ τα οποία βεβαιώθηκαν. Από αυτά τα διαγραφέντα είναι 400 ευρώ, τα εισπραχθέντα 5.802.72 και τα εισπρακτικά υπόλοιπα 1503.799.87 τα οποία με τις προσαυξήσεις θα έχουν υπερβεί τα 2 εκατ. Ευρώ. Σας ζητώ να προβείτε στη διαγραφή του υπολειπομένου μη εισπρακτικού ακόμα ποσού σε μια εποχή που τα κοινωνικά-οικονομικά προβλήματα είναι σοβαρά και πλήττουν τους δημότες.
Κύριε Σταμούλη έχω αναφερθεί πολλές φορές στον κωδ. Αρ. 1411.0001 προϊόν δωρεών. Είναι ένας κωδ. Αριθμός που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2016. Είχατε προϋπολογίσει 15.000 ευρώ και της αναμόρφωσης τα προϋπολογισθέντα διαμορφώθηκαν στις 73.400 ευρώ. Απ’ ότι γνωρίζουμε είτε ήταν υλικές δωρεές είτε χρηματικά ποσά, χρειαζόταν απόφαση αποδοχής της οικονομικής επιτροπής. Όμως είναι γνωστό πως από την 1-9-2014 έως 31-3-2016 δεν υπήρξε κωδικός Αριθμός για τις δωρεές.
Θα ήθελα να ενημερωθώ σε ποιόν λογαριασμό έμπαιναν τα χρήματα από τις δωρεές ενώ δεν υπήρχε κωδικός αριθμός.
Κλείνοντας θα μπορούσα να αναφερθώ σε δεκάδες κωδικούς αλλά από μόνη της η διοίκηση και ο κ. Σταμούλης με τη στάση τους και τις πράξεις τους, επιβεβαιώνουν την ανεπάρκεια και την ανικανότητα που τους διακρίνει. Ειλικρινά λυπάμαι αλλά η κοινωνία ο κόσμος αυτό εισπράττει».