Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαρέων της 19ης Νοεμβρίου 2019, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αντώνης Χοροζάνης κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος για τους πρόσφυγες προκειμένου.
Στη συνέχεια ο κ. Χοροζάνης διάβασε το σχέδιο του ψηφίσματος αλλά ο Πρόεδρος Κώστας Καράμπελας δεν αποδέχθηκε το αίτημα ώστε να συζητηθεί αιτιολογώντας ότι πρόκειται για θέμα επιπέδου Βουλής και όχι Δήμου.

Το ψήφισμα:

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με τον δημοτικό της σύμβουλο Αντώνη Χοροζάνη κατέθεσε προ ημερησίας ψήφισμα για το «προσφυγικό». Το αίτημα απορρίφθηκε, δεν μπήκε προς ψήφιση και ο σύμβουλός μας το διάβασε προς ενήμερωση. Το ψήφισμα είναι το ακόλουθο:

ΨΗΦΙΣΜΑ προς το Δημοτικό Συμβούλιο

«Η στάση του Δημοτικού Συμβουλίου για την όξυνση του προσφυγικού ζητήματος και τον απαράδεκτο εγκλωβισμό των προσφύγων στη χώρα μας»

Το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί το λαό της περιοχής να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες με κάθε μέσο και τρόπο. Να στηριχτούν έμπρακτα όλοι αυτοί που βιώνουν τον ξεριζωμό από τις πατρίδες τους, απόρροια των επεμβάσεων, των ανταγωνισμών, των πολέμων για το ξαναμοίρασμα  του κόσμου, για την αρπαγή του φυσικού πλούτου, για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς.

Είναι ντροπή να υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας και σε άλλες “πολιτισμένες” χώρες στρατόπεδα συγκέντρωσης και εγκλωβισμού ανθρώπων. Να υπάρχουν φυλακισμένοι, απομονωμένοι και χωρίς δυνατότητα επανένωσης με τις οικογένειες τους. Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας συμβαίνει γιατί υπάρχει η άθλια συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ελλάδας-Τουρκίας. Οι πρόσφυγες εγκλωβίζονται στα νησιά, τα οποία λειτουργούν ως φυλακές. Οι συμφωνίες που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στα νησιά και δεν τους επιτρέπουν να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, έχουν μεγάλες συνέπειες και στη ζωή των ντόπιων κατοίκων. Τα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα οξύνονται.

Η έκφραση αλληλεγγύης των εργατών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που ζουν στα νησιά είναι ασπίδα προστασίας απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ που έχουν μετατρέψει την κατάσταση σε βαρβαρότητα, έχουν κάνει το βίο αβίωτο σε ντόπιους και πρόσφυγες.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει τους πρόσφυγες σε διάφορες περιοχές της χώρας χωρίς τις ανάλογες υποδομές θα οξύνουν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα. Το αντιδραστικό σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή επιφυλάσσει για τους ξεριζωμένους ένταση της καταστολής και περιορισμό των δικαιωμάτων όπως με την αλλαγή ουσιαστικά της έννοιας του αιτούντος άσυλου.

Οι πρόσφυγες χρειάζονται την αλληλεγγύη μας. Οι ρατσιστικές κραυγές δεν πρέπει να βρίσκουν έδαφος μέσα στην κοινωνία. Υπεύθυνοι για όλη αυτή την αθλιότητα είναι το κράτος, η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Το να “εξεγείρονται” κάποιοι προσπαθώντας να παρασύρουν τον λαό εναντίον των προσφύγων εκφράζει θρασυδειλία αφού δεν τα βάζουν με τους υπεύθυνους, τους θύτες, αλλά τα θύματα τους πρόσφυγες. Είναι οι ίδιοι που σφυρίζουν αδιάφορα για τους πολέμους που γίνονται και γεννούν προσφυγιά. Είναι οι ίδιοι που καλούν την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς να χτυπήσουν διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Που “διαμαρτύρονται” για τις συγκεντρώσεις εναντίον του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Που κραυγάζουν ενάντια σε διαδηλωτές που στρέφονται κατά του Αγάλματος του Τρούμαν, του γνωστού μακελάρη των λαών.

Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τις εικόνες της βαρβαρότητας, των εγκλωβισμένων, με τις εικόνες των πνιγμένων που δεν καταφέρνουν να φτάσουν στη στεριά, δεν μπορεί ο ελληνικός λαός που έχει βιώσει τον πόλεμο, την προσφυγιά να μένει απαθής στα διαμελισμένα κορμιά παιδιών στη Συρία, στην Υεμένη και σε δεκάδες άλλες χώρες που διεξάγονται ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την εναντίωσή του στην επέκταση της συμφωνίας ΗΠΑ – Ελλάδας για τις βάσεις. Δεν αποδεχόμαστε η χώρα μας να συνεχίσει να γίνεται ορμητήριο των φονιάδων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εναντίον άλλων λαών. Απαιτούμε να σταματήσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία όπου για 9 χρόνια μακελεύουν τον λαό της, να σταματήσει η νέα εισβολή της Τουρκίας. Καμία αλλαγή συνόρων. Οι λαοί κάθε χώρας έχουν την υποχρέωση να λύσουν μόνοι τους τα ζητήματα που τους αφορούν.

Το Δημοτικό Συμβούλιο διεκδικεί:

  • Να καταργηθεί το αίσχος των hotspots.
  • Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά.
  • Να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες και να χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες για να φτάσουν στη χώρα του τελικού προορισμού τους.
  • Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της επανένωσης οικογενειών. Είναι απαράδεκτο μικρά παιδιά, σύζυγοι, αδέρφια να εγκλωβίζονται στα hotspots και να μην μπορούν να επανενωθούν με τις οικογένειες τους που βρίσκονται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
  • Να παρθούν μέτρα για την ολόπλευρη κοινωνική ένταξη όσων προσφύγων παραμείνουν στη χώρα μας.
  • Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και η παροχή Υγείας και Πρόνοιας σε όλους τους πρόσφυγες.
  • Κανένας ανήλικος να μη ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος
Αντώνης Χοροζάνης