Σε έγκριση Κανονισμού Χρήσης Κοινοχρήστων Χώρων προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαρέων κατά την συνεδρίασή του της 9/5/2017.
Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της Διοίκησης η οποία θα μπορεί να εφαρμόζει και να ελέγχει με τον δικαιότερο δυνατό τρόπο την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, από επιχειρήσεις ή ιδιώτες, όπως πλατείες, δρόμοι και πεζοδρόμια.
Ο κανονισμός βασίζεται στις διατάξεις του νόμου αλλά συγχρόνως καλύπτει περιπτώσεις οι οποίες δεν προβλέπονται και θέτει με κάθε δυνατή λεπτομέρεια τις προδιαγραφές για την χρήση αυτών των χώρων.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έρχεται στο τέλος μιας περιόδου σχεδόν δύο ετών, όταν το 2015 ο Δήμαρχος ανέθεσε με απόφασή του την εκπόνησή του σε αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και συνεργάτες ενώ τον συντονισμό ανέθεσε στον τότε Αντιδήμαρχο Ιερόθεο Πολυχρόνη.
Δεν ήταν εύκολο το έργο της επιτροπής δεδομένου έπρεπε να αντιμετωπίσει παγιωμένες καταστάσεις όπως κάλυψη δημοτικών χώρων από τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων εστίασης, εμπορεύματα ή οικοδομικά υλικά.

Στην πόλη, κυρίως των Μεγάρων, η οποία είναι παλιά, άναρχα δομημένη και δεν διαθέτει πολλούς κοινόχρηστους χώρους προκύπτει ανάγκη οι δημότες να έχουν στη διάθεσή του όσο το δυνατόν περισσότερους από αυτούς.
Στον αντίποδα είναι αναγκαία και η διάθεση εξωτερικών χώρων σε καταστήματα εστίασης ώστε εκεί να τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα, όπως επίσης είναι επιβεβλημένη η άνετη και ασφαλής πρόσβαση πεζών, είτε με ειδικές ανάγκες είτε όχι, σε πεζοδρόμια.

Τέτοιου είδους παράγοντες έπρεπε να συνεκτιμήσουν, συνδυάζοντας τις διατάξεις του νόμου, τα μέλη της επιτροπής αλλά και ο επικεφαλής Ιερόθεος Πολυχρόνης ο οποίος είχε και την πολιτική ευθύνη της διαμόρφωσης ενός κανονισμού δίκαιου και λειτουργικού.

Όπως τονίστηκε από τον Δήμαρχο Γρηγόρη Σταμούλη αλλά και από τον εισηγητή ο εν λόγω κανονισμός αποτελεί ένα εργαλείο το οποίο στην πορεία αν χρειαστεί μπορεί να υποστεί βελτιωτικές τροποποιήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη συνεδρίαση ο περισσότερος χρόνος αναλώθηκε στη χρήση των χώρων από καταστήματα εστίασης σε πεζοδρόμια και πλατείες αλλά ο κανονισμός περιλαμβάνει πολλές άλλες προβλέψεις σχετικά με την κατάληψη κοινοχρήστων χώρων από εμπορικές επιχειρήσεις, οικοδομές, πανηγύρεις έργα κλπ.

Παρά τις παρεμβάσεις και τις κριτικές οι οποίες ασκήθηκαν στον κανονισμό, η πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων τον υπερψήφισε.

Αντίθετη άποψη για τον κανονισμό τον οποίο καταψήφισε είχε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αντώνης Χοροζάνης ο οποίος χαρακτήρισε την σχετική νομοθεσία ως αντιδραστική και υπέρ των εμπορικών χρήσεων.
Όπως ειδικότερα ανέφερε «η νομοθεσία βάζει σε προτεραιότητα την εμπορική εκμετάλλευση και το κέρδος από την αξιοποίηση των χώρων και όχι την ίδια τη ζωή των πολιτών, την ποιότητα και τις συνθήκες διαβίωσής τους.»