Την συμβολική κήρυξη της πόλης των Μεγάρων ως «Ελεύθερη  Ζώνη από τις εμπορικές συνθήκες TTIP, CETA και TISA προσυπέγραψε με κατά πλειοψηφία απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαρέων στην συνεδρίασή του της 6ης Ιουνίου 2016.

Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από πρωτοβουλία της Διοίκησης και με εισηγητή τον Δήμαρχο Γρηγόρη Σταμούλη ο οποίος ανέφερε τα εξής:
«Ζητάμε να κηρυχθεί ο Δήμος Μεγαρέων ως ελεύθερη ζώνη από τις συμφωνίες TTIP, CETA και TISA τώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η υπογραφή αυτών των συνθηκών, οι διαπραγματεύσεις για τις οποίες γίνονται με άκρα μυστικότητα, θα φέρει ολέθριες συνέπειες στη ζωή των κατοίκων και θα πληγούν δικαιώματα του λαού για πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα, γενικότερα εμπορεύματα και υπηρεσίες.TTIP_CETA_TISA_200
Ό,τι γνωρίζουμε είναι από μερικά έγγραφα τα οποία κατάφερε να υφαρπάξει η οργάνωση  Γκρηνπίης (Greenpeace).
Όταν υπογραφούν αυτές οι συνθήκες δεν θα υπάρχουν έλεγχοι και κάθε εταιρεία θα μπορεί να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα τα προϊόντα της χωρίς αυτά να υφίστανται προηγούμενο έλεγχο ή πιστοποίηση»
Ο κ. Σταμούλης ανέφερε ότι παρόμοιες αποφάσεις έχουν λάβει πολλά Δημοτικά Συμβούλια της Χώρας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, μετά από σχετική διεθνή διάσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη Βαρκελώνη της Ισπανίας».

Την απόφαση αρνήθηκε να υπογράψει ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αντώνης Χοροζάνης ο οποίος επέστησε την προσοχή των Δημοτικών Συμβούλων για το γεγονός ότι το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται.
Χαρακτήρισε τις ενέργειες οι οποίες ακολουθούν την συνθήκη της Βαρκελώνης ως κινήσεις εντυπωσιασμού και πρόσθεσε ότι η ήπειρός μας μπαίνει σε ένα «μονοπωλιακό ΝΑΤΟ»
«Η συνθήκη» είπε «αποκαλύπτει τον χαρακτήρα του σύγχρονου καπιταλισμού και ότι οι πρωτοβουλίες των Δήμων είναι ανώφελες δεδομένου ότι η κυβέρνηση θα περάσει τα μέτρα που θέλει».
«Με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δήθεν προστατεύονται οι λαοί, θυσιάζονται τα δικαιώματά τους στον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Το εργατικό κίνημα οδηγείται στο σύστημα των μονοπωλίων.
Η κήρυξη του δήμου ως περιοχή εκτός είναι αποπροσανατολιτική και θολώνει τα νερά.  Μια δημοτική αρχή δεν έχει την δυνατότητα να επηρεάσει την νομοθεσία του κράτους ή της ΕΕ»
Και κατέληξε «Η συζήτηση γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού. Η συνθήκη ανατρέπονται από τους λαούς.
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι».

Παραθέτουμε μερικές πληροφορίες σχετικά με αυτές τις συμφωνίες, όπως περιγράφονται στον βρετανικό Οργανισμό UNISON

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τρεις μείζονες εμπορικές συμφωνίες οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους τομείς των δημοσίων υπηρεσιών, θέματα δημοσίου συμφέροντος, εργασιακών σχέσεων και εργασιακών δικαιωμάτων. Τα αρχικά TTIP σημαίνουν Διατλαντική Συνεργασία Εμπορίου και Επενδύσεων. Οι συζητήσεις γίνονται μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ ενώ παράλληλα γίνονται διαπραγματεύσεις με τον Καναδά.
Επίσης οι διαπραγματεύσεις με τις προηγούμενες και ακόμα 23 χώρες γίνονται για την Συνθήκη CETA (Γενική και Εμπορική Συνθήκη) καθώς και η TISA (Συνθήκη Υπηρεσιών)
Ενώ ιστορικά, οι εμπορικές συμφωνίες αποσκοπούν σε ελάττωση των δασμολογικών εμποδίων σε εμπόριο (φόροι στις εισαγωγές) οι εν λόγω συμφωνίες είναι διαφορετικές. Αποσκοπούν στην φιλελευθεροποίηση του εμπορίου και των
υπηρεσιών και σε αυτές περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες του δημοσίου τομέα.
Ειδικότερα οι συμφωνίες TTIP και CETA αποσκοπούν στην προστασία των ξένων επενδυτών.
Επί πλέον η TTIP προωθεί την ελάττωση των κανονιστικών εμποδίων στο εμπόριο πιέζοντας προς την κατεύθυνση της μείωσης των κανονισμών οι οποίοι εμποδίζουν την διεξαγωγή του εμπορίου.

Πηγή: UNISON