STAMOULHS_350Την επιχορήγηση του Δήμου Μεγαρέων από το Υπουργείο Εσωτερικών με ποσό €6,5 εκατομμυρίων ανακοίνωσε σήμερα, 23/8/2016, ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης με σκοπό να πληρωθούν ισόποσες περασμένες οφειλές του Δήμου προς ιδιώτες.
Όπως δήλωσε ο κ. Σταμούλης, η εν λόγω επιχορήγηση έρχεται ως επιβράβευση των συστηματικών προσπαθειών της Διοίκησής του να πείσει το Υπουργείο Εσωτερικών να δώσει τα χρήματα και να καλυφθούν τα χρέη προς τους δικαιούχους ώστε αφενός ο Δήμος να φράξει την μαύρη τρύπα αφετέρου να κυκλοφορήσει χρήμα στην τοπική αγορά η οποία στενάζει.

Το ποσό των €6,5 εκατομμυρίων είναι κομβικό αφού τόσο ήταν το έλλειμμα του Δήμου Μεγαρέων ώστε να ισοσκελισθεί ο προϋπολογισμός του 2015.
Για να καλύψει το έλλειμμα ο Δήμος είχε καταφύγει στη μοναδική εφικτή λύση, δηλαδή  του δανεισμού, μετά από επίπονες προσπάθειες της Διοίκησης οι οποίες αντιμετώπιζαν την πείσμονα άρνηση όλων των πλευρών της αντιπολίτευσης.
Μάλιστα η αδυναμία της κατάρτισης του προϋπολογισμού είχε οδηγήσει τον Δήμο σε πλήρη ακινησία και αδυναμία εκτέλεσης οικονομικών πράξεων και συναλλαγών.
Τελικά η απόφαση για τη λήψη του δανείου είχε ληφθεί με δύο ψήφους από την αντιπολίτευση, τόσες απαιτούνταν ως αυξημένη πλειοψηφία, των κ.κ. Κλεάνθη Βαρελά και Γιάννη Μιχάλαρου.
Η υπερψήφιση μάλιστα εκ μέρους του κ. Βαρελά τον οδήγησε στην ανεξαρτητοποίησή του από τον συνδυασμό Μαρινάκη.

Η επιχορήγηση, αν και κατά την κοινή λογική θα απάλλασσε τον Δήμο από την ανάγκη λήψης του δανείου, δεν επαρκεί να καλυφθούν όλες οι οφειλές αφού με αυτήν είναι δυνατό να πληρωθούν μόνο συγκεκριμένοι τύποι οφειλών.
Ως εκ τούτου ο κ. Σταμούλης δήλωσε ότι εφόσον το δάνειο έχει εγκριθεί ο Δήμος θα αντλήσει €1,5 εκατομμύρια ώστε να πληρώσει και τις άλλου είδους οφειλές όπως πχ ενοίκια ΚΕΠ και ενοίκια σχολικών κτιρίων καθώς και θα αναδιαρθρώσει παλαιότερα δάνεια με σκοπό την ελάφρυνση του Δήμου από τοκοχρεολύσια.
Ο περιορισμός του ποσού του δανείου, είναι αυτονόητο ότι θα περιορίσει και το ύψος του κόστους του.

Παρόντες στην ενημερωτική συνάντηση του Δημάρχου ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μιχάλαρος, οι Αντιδήμαρχοι Ι. Πολυχρόνης Κ. Καράμπελας, Β. Μαυροειδή και Ι. Δήμας καθώς και ο Πρόεδρος της  Δημοτικής Επιχείρησης Σ. Κορώσης
Παρόντες στην ενημερωτική συνάντηση του Δημάρχου ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μιχάλαρος, οι Αντιδήμαρχοι Ι. Πολυχρόνης Κ. Καράμπελας, Β. Μαυροειδή και Ι. Δήμας καθώς και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Σ. Κορώσης

Η λήψη της επιχορήγησης, επεσήμανε ο κ. Σταμούλης, αποτέλεσε προϊόν επίμονης, μεθοδικής και κοπιαστικής δουλειάς της διοίκησής του να πείσει το Υπουργείο Εσωτερικών να συμπεριλάβει τα Μέγαρα μεταξύ των 4 πρώτων επιχορηγούμενων Δήμων της επικράτειας.
Πρόσθεσε επίσης ότι ο χρόνος της θητείας του ως δημάρχου έχει συμπέσει με την πολύ δύσκολη οικονομική κρίση η οποία μαστίζει τη χώρα και υποστήριξε ότι είναι άδικο να συγκρίνονται τα πεπραγμένα του με αυτά του παρελθόντος όπου η χώρα περνούσε περίοδο παχέων αγελάδων.

«Προσπαθούμε να διοικήσουμε εφαρμόζοντας την συνταγή

  • Περιορίζουμε τα περιττά έξοδα
  • Αυξάνουμε τα έσοδα»

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Σταμούλης έφερε ως παράδειγμα τις προσπάθειές του να ξαναρχίσει να λαμβάνει ο Δήμος τα ποσά που του αναλογούν από την ειδική εισφορά τέλους πετρελαιοειδών φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι ενώ για τα έτη 20907 – 2008 εισπράχθηκαν €750 χιλιάδες, στη συνέχεια οι εισπράξεις μειώθηκαν δραματικά για να καταλήξουν στο μηδέν.
Ο Δήμος με επαφές του διεκδικεί όχι μόνο την επανακαταβολή αυτών που δικαιούται αλλά και την είσπραξη, αναδρομικά, αυτών τα οποία έχουν παρακρατηθεί όσο διαρκεί η κρίση.

Ο κ. Σταμούλης επίσης τόνισε με έμφαση το γεγονός ότι η Διοίκησή του έχει ολοκληρώσει την διαμόρφωση και έγκριση των ισολογισμών από το 2008 έως το 2014, απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να υπάρχει ακριβής εικόνα της οικονομικής κατάστασης του Δήμου τόσο στο μεσοδιάστημα όσο και στο παρόν.
Ερωτηθείς για ποιό λόγο πιστεύει ότι οι προηγούμενες διοικήσεις δεν είχαν ολοκληρώσει τους ισολογισμούς, όπως όφειλαν, απάντησε ότι κατά την άποψή του δεν ήθελαν να ξοδέψουν τα απαιτούμενα χρήματα για την αμοιβή αντίστοιχα των ανεξάρτητων τεχνοκρατών οι οποίοι θα τους συγκροτούσαν.

Συνοπτικά, ο κ. Σταμούλης επεδίωξε να παρουσιάσει την εικόνα ότι παρέλαβε τον Δήμο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και τον έσωσε.
Το χρέος του Δήμου και των Οργανισμών του το οποίο παρέλαβε άγγιζε τα €23 εκατομμύρια και συμπλήρωσε ότι παρά το γεγονός ότι η μείζων αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι το χρέος ήταν μικρότερο, δεν έχει ως τώρα παρουσιάσει στοιχεία για να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό της.