Με αφορμή την επέτειο της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, ο Δήμαρχος stamoylhs3.jpgΜεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης απευθύνει μήνυμα προς τους δημότες

«Η ιστορία μας είναι γεμάτη από μεγάλες δύσκολες, κρίσιμες και δοξασμένες  στιγμές και το χαρακτηριστικό της είναι ότι “πάντα οι Έλληνες αγωνίστηκαν ενάντια σε ισχυρότερους εχθρούς και πάντα νικούσαν, έστω πέφτοντας κι ο τελευταίος”.
Ο μεγάλος τραγικός Ποιητής της Αρχαιότητας Αισχύλος αναρωτιέται “Γιατί εμείς, αντίθετα με τους βαρβάρους, ποτέ δεν μετρούμε τον εχθρό στην μάχη;”
epeteios_oxi_250Ο Φασισμός του Μουσολίνι χτύπησε την Ελλάδα, όμως η ελληνική αυτοθυσία και η ελληνική ομοψυχία συνετέλεσαν να γίνει η Ελλάδα ακόμη μία φορά σημαιοφόρος της λευτεριάς, καλώντας τους λαούς της γής να μιμηθούν το παράδειγμά της.

Η απάντηση ολόκληρου του έθνους προς τους επιδρομείς με το θρυλικό εκείνο «ΟΧΙ», έγινε τραγούδι και αντιλάλησε απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελληνικής γης, συγκλόνισε τις καρδιές και χαλύβδωσε τα κορμιά.

Η 28η Οκτωβρίου 1940, έκαμε θρύψαλα και  κομμάτια το θρύλο του ανίκητου εχθρού και το κήρυγμα του συμβιβασμού και της υποτέλειας.
Η Ελλάδα αντιμετώπισε τους Στρατούς τεσσάρων κρατών, Ιταλίας, Αλβανίας, Γερμανίας και Βουλγαρίας.
Αντιστάθηκε σθεναρώς και μάλιστα εναντίον Ιταλίας και Αλβανίας νικηφόρα, επί 219 ημέρες, την στιγμή που η Γαλλία αντιστάθηκε 43 ημέρες και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες προέβαλαν μικρή έως μηδενική αντίσταση, στον μέχρι τότε πανίσχυρο και αήττητο άξονα.

Σήμερα το «ΟΧΙ του σαράντα» εκπέμπει επίκαιρα διδάγματα και θα επαναλαμβάνεται πάντα σ’ οποιονδήποτε επιδρομέα επιβουλευτεί την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.
Η 28η Οκτωβρίου 1940, είναι η λαϊκή αγωνιστική υποθήκη και μήνυμα αγώνα στις σημερινές εντελώς διαφορετικές συνθήκες.
Όπως τότε έτσι και σήμερα ο λαός μας θέλει ΕΙΡΗΝΗ, ΕΥΗΜΕΡΙΑ και ΠΡΟΚΟΠΗ.
Είναι το μήνυμα, προς αυτούς που μοιράζονται την εξουσία αλλά και για τον καθένα μας, πώς πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα  προέχει το συμφέρον της πατρίδας μας και η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
Οι 700.000 νεκροί μας, μας στέλλουν το μήνυμα «Ποτέ πιά Φασισμός! Ποτέ πιά Πόλεμος!».

Με τις σκέψεις αυτές γιορτάζουμε κι εφέτος την επέτειο του ΟΧΙ.
Ας είμαστε όλοι ΕΝΩΜΕΝΟΙ και ΑΔΕΛΦΩΜΕΝΟΙ. Είμαστε Έλληνες, γνήσιοι απόγονοι των δοξασμένων προγόνων μας, του Λεωνίδα, των Σαλαμινομάχων, των Μαραθωνομάχων, των ηρώων της επανάστασης του 1821, των Βαλκανικών πολέμων.
Οι σκιές των ηρώων του ‘ 40,  μας παραστέκουν όπως  κάθε χρόνο και στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις».