Εκ μέρους του Δήμου Μεγαρέων ανακοινώθηκαν συμβουλές για τα μέτρα προφύλαξης από την εποχική γρίπη η οποία είναι  οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.
Προκαλείται από διάφορους ιούς οι οποίοι μπαίνουν στον οργανισμό μας με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται με την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα των νοσούντων.

Ο χρόνος επώασης της γρίπης είναι 1-3 ημέρες και ο πάσχων μεταδίδει τη νόσο μία ημέρα πριν και τρεις με τέσσερις μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Τα κύρια συμπτώματα της γρίπης είναι :

  • Πονοκέφαλος
  • Πόνος στο λαιμό
  • Πόνοι στις αρθρώσεις, στην πλάτη και στους μύες
  • Ζάλη και ίλιγγος
  • Αδυναμία , κομμάρες και έντονη εφίδρωση
  • Υψηλός πυρετός που έρχεται συνήθως απότομα και συνοδεύεται από ρίγη και διαρκεί 3-4 ημέρες.

Από την διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως κορυφώνεται τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο, ενώ φέτος σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ θα συνεχιστεί και τον Απρίλιο.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο το οποίο όταν εφαρμοστεί σωστά και έγκαιρα καλύπτει σε ποσοστό περίπου 80%.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδους εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης εφαρμόζεται  στις ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού (άτομα υγιή άνω των 60 ετών, καθώς και παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από χρόνια νοσήματα αίματος, πνευμόνων, καρδιάς, νεφρών , παγκρέατος).

Για την προφύλαξη του πληθυσμού από την εποχική γρίπη συνίστανται τα εξής:
1) Λήψη μέτρων υγιεινής όπως :
α) συχνό πλύσιμο χεριών
β)κάλυψη βήχα ή του φταρνίσματος
γ) καλός αερισμός των χώρων
δ) Αποφυγή κλειστών χώρων
ε) Δεν αγγίζουμε τη μύτη, το στόμα, τα μάτια

2) Την ανάγκη έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ακόμα και στα άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και την έγκαιρη λήψη αντιϊκών φαρμάκων μετά από ιατρική συμβουλή.

3) Την ανάγκη οικειοθελούς απομάκρυνσης (π.χ. σχολείο, εργασία) για τα άτομα με συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος
Προαγωγής και Προστασίας
Δημόσιας Υγείας
Καράμπελας Κωνσταντίνος