Με μακροσκελή επιστολή της προς τον Δήμαρχο Μεγαρέων η Περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου ενημερώνει σχετικά με τις ενέργειες της Περιφέρειας για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Όπως και τα τρία τελευταία χρόνια υλοποιούνται οι προβλεπόμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου.

Στην επιστολή αναφέρονται μεταξύ άλλων:
….. Συγκεκριμένα, για φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια, (2018 – 2020), η Περιφέρεια Αττικής έχει συνάψει συμβάσεις, κατόπιν διεθνών διαγωνισμών, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, από τον Μάρτιο η Περιφέρεια Αττικής διενεργεί ψεκασμούς από εδάφους και αέρος σε οικολογικά προστατευόμενες περιοχές και σε περιοχές περιαστικά όλων των Δήμων.

Οι Διευθύνσεις υγειονομικών Ελέγχων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας υλοποιούν πρόγραμμα ψεκασμών στα περιαστικά σημεία των Δήμων της Περιφέρειας.

Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 8 κύκλοι-εφαρμογές στις επιλεχθείσες περιοχές πλην των περιοχών Δυτικής Αττικής και Πειραιά και Νήσων που έχουν διενεργηθεί 9 κύκλοι.

Έχουν εκδοθεί και αναρτηθεί οδηγίες προς τους πολίτες για τα ατομικά μέσα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται για τον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής που υπάρχουν στις κατοικίες.

Ειδικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής από τις αρχές Απριλίου μέχρι και σήμερα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οκτώ επίγειοι ψεκασμοί φέτος. Παράλληλα πραγματοποιούνται έκτακτες δράσεις και στο ευρύτερο αστικό κομμάτι του Δήμου Μεγάρων όπου εμφανίστηκαν κρούσματα του ιού.

Έκτακτες δράσεις στον Δήμο Μεγαρέων

Οι έκτακτες δράσεις στο Δήμο Μεγάρων (όπως επέκταση του δικτύου τοποθέτησης παγίδων για την συλλογή ακμαίων κουνουπιών και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παρασιτολογίας και Τροπικών νοσημάτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, η πραγματοποίηση στοχευμένων υπολειμματικών ψεκασμών σε ευαίσθητα σημεία, κ.α.) έχουν σκοπό τόσο την καταπολέμηση των προνυμφών αλλά και των ακμαίων κουνουπιών.