64 χιλιάδες ευρώ κατένειμε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαρέων στις Σχολικές Επιτροπές  κατά την συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου 2016.
Το εν λόγω ποσό είναι η δεύτερη δόση του έτους και φθάνει στο 50% της ετήσιας επιχορήγησης.
Από το ποσό, με 36600 ευρώ επιχορηγούνται τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και με 27600 αυτά της δευτεροβάθμιας.

ELENH_RHGA_2_250
Ελένη Ρήγα, πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας

Πολλά και ενδιαφέροντα δεδομένα αναφέρθηκαν κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος και παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για τυπική διαδικασία με την οποία συμφώνησε η συντριπτική πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των Συμβούλων αλλά και του λιγοστού ακροατηρίου.

· Τα χρήματα με τα οποία επιχορηγούνται τα σχολεία προέρχεται από το κράτος και όχι από πόρους του Δήμου.
· Η κατανομή γίνεται βάσει μαθηματικού τύπου ο οποίος ισχύει από παλιά και λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των μαθητών και των αιθουσών του κάθε σχολείου
· Υπεύθυνη για την κατανομή αλλά και την παρακολούθηση της λειτουργίας των Σχολικών Επιτροπών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Ελένη Ρήγα τα ποσά τα οποία δικαιούνται οι Σχολικές Επιτροπής και κατ’ επέκταση τα σχολεία αποδίδονται στο ακέραιο μόλις φθάνουν στον Δήμο και αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Πρόσθεσε ότι στο παρελθόν τα σχολεία δεν λάμβαναν από τον Δήμο όλα τα χρήματα τα οποία δικαιούνταν.

Ερευνώντας σχετικά ώστε να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες, διαπιστώσαμε ότι κατά τα έτη 2011 έως 2014 οι πόροι προς τα σχολεία διοχετεύτηκαν ως εξής:

2014:  Στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν διατέθηκε το 50% της ετήσιας επιχορήγησης, 2η και 3η δόση €60.033.
Στα σχολεία της δευτεροβάθμιας δεν διατέθηκαν οι 1η, 2η και 3η δόση €65552Γρηγόρης Σταμούλης
Οι δόσεις των ετών 2011, 2012 και 2013 έφθασαν στον Δήμο αλλά δεν έφθασαν όλες στα σχολεία τουλάχιστον της πρωτοβάθμιας.

Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης αναγνώρισε το γεγονός ότι τα χρήματα με τα οποία το κράτος επιχορηγεί τα σχολεία είναι ανεπαρκή αλλά ο Δήμος αντιμετωπίζει τις ανάγκες με την παροχή ειδών και υπηρεσιών με διάθεση των πόρων και των συνεργείων του Δήμου.

ΚΟΛΑΤΑΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ

Ιωάννης Κολάτας, πρόεδρος Σχ. Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Ιωάννης Κολάτας, πρόεδρος Σχ. Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Για μια φορά ακόμα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιάννης Κολάτας επέμεινε στις δημόσιες δηλώσεις του ότι υπάρχουν δημοτικά σχολεία τα οποία προτιμούν η διαχείριση των χρημάτων της επιχορήγησης να γίνεται από τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής.
Υπάρχουν επίσης δημοτικά σχολεία τα οποία δεν έχουν τακτοποιήσει τα έγγραφα για την εξουσιοδότηση από τον Πρόεδρο, προκειμένου να μπορούν να εισπράττουν τις επιχορηγήσεις από την τράπεζα.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μεγαρέων Αντώνης Χοροζάνης αρνήθηκε να

Αντώνης Χοροζάνης
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μεγαρέων Αντώνης Χοροζάνης

εγκρίνει το ποσό της επιχορήγησης επιχειρηματολογώντας πολιτικά ότι τα χρήματα τα οποία δίδει το κράτος στα σχολεία είναι λίγα και ανεπαρκή για την κάλυψη των αναγκών τους.
Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του είπε «Ψηφίζω ‘όχι’ επειδή δεν γίνεται καμία προσπάθεια από τον Δήμο, να  διεκδικηθούν οι ανάλογοι  πόροι που χρειάζονται τα σχολεία».