Την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων στα Μέγαρα αποφάσισε με ομοφωνία το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίασή του της 11ης Σεπτεμβρίου 2018.

Πρόκειται για την πρόθεση της Διοίκησης του Δήμου Μεγαρέων να αντικαταστήσει όλες τις παραδοσιακές λάμπες και φωτιστικά σώματα κοινοχρήστων χώρων με αντίστοιχα σύγχρονης τεχνολογίας τύπου LED.

Ο Δήμος είχε αναθέσει στην μελετητική εταιρεία Evolution Projects να καταγράψει την κατάσταση έτσι ώστε να αποτυπωθεί το ισχύον ενεργειακό κόστος και να μελετήσει τρόπους μετάβασης στη νέα τεχνολογία ώστε αυτό να περιορισθεί.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσίασε ο κ. Ιωάννης Μιχόπουλος, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας και οι εκτιμήσεις έδειξαν ότι το όφελος από την αλλαγή των φωτιστικών δεν θα είναι μόνο οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό ενώ ο νέου τύπου φωτισμός θα είναι ομοιόμορφος και αποτελεσματικός.

Το δίκτυο δημοτικού ηλεκτροφωτισμού των Μεγάρων αποτελείται από περίπου 18,5 χιλιάδες φωτιστικά και, τηρουμένων των αναλογιών, είναι ο πρώτος Δήμος σε αριθμό φωτιστικών με μακράν δεύτερο τον Δήμο Χανίων.

Το προτεινόμενο έργο θα έχει διάρκεια υλοποίησης 10 χρόνια ενώ η ενεργειακή εξοικονόμηση θα ανέλθει σε επίπεδα τουλάχιστον 60%

Από περιβαλλοντικής πλευράς 7,5 χιλιάδες τόνοι ρύπων, κυρίως διοξείδιο του άνθρακα δεν θα εκπέμπονται πλέον στην ατμόσφαιρα.

Πολύ θετικά αντιμετώπισε την προοπτική της αλλαγής ο τέως Δήμαρχος Γιάννης Μαρινάκης και χαιρέτισε την προσπάθεια της Διοίκησης επισημαίνοντας ότι ο τρόπος εκτέλεσης του έργου, ο οποίος θα προκύψει στο μέλλον, εκφράζει τον σύγχρονο τρόπο διοίκησης και στον δημόσιο τομέα.

Θετικά ως προς την ανάγκη αντικατάστασης των φωτιστικών και χρήσης οικονομικότερης σύγχρονης τεχνολογίας τάχθηκε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αντώνης Χοροζάνης ο οποίος όμως επιφυλάχθηκε για τον τρόπο υλοποίησής του.

Επισημαίνουμε την συμμετοχή στη διαδικασία της μελέτης του τέως Αντιδημάρχου Ιερόθεου Πολυχρόνη ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής του πρότζεκτ και καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό οικολογικό και οικονομικό αποτέλεσμα προς όφελος του Δήμου.

Στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για τα οφέλη της πρωτοβουλίας τα οποία θα αφορούν στον καλύτερο φωτισμό, στην ελάφρυνση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και στην οικονομία χρημάτων η οποία πρόκειται να προκύψει.