Με αφορμή την 9η Οκτωβρίου, η οποία πρόσφατα ανακηρύχθηκε ως επέτειος της απελευθέρωσης των Μεγάρων από τα στρατεύματα κατοχής, 9 Οκτωβρίιου 1944,

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης  έστειλε μήνυμα με αφηγηματική stamoylhs3αναφορά στο γεγονός το οποίο καθιερώθηκε ως επίσημη επέτειος του Δήμου.

« Η 9η Οκτωβρίου 1944, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στην μακραίωνη ιστορία των Μεγάρων, αφού την ημέρα αυτή έγινε η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της πόλεως των Μεγάρων από τις ΙταλοΓερμανικές δυνάμεις της κατοχής.
Στις 9 Οκτωβρίου 1944, ο Γερμανός Φρούραρχος κάλεσε τον τότε Δήμαρχο αείμνηστο ΘΕΟΔΩΡΟ ΤΣΕΚΕ, Φαρμακοποιό και του ανακοίνωσε ότι σε λίγο οι δυνάμεις του θα αποχωρήσουν από τα Μέγαρα.
Ο Γερμανός αξιωματικός και ο τότε Δήμαρχος μετέβησαν στην Φυλακή των Γερμανών που ήταν στο Υπόγειο κτιρίου στην συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Χρ. Μωραϊτη, (πρώην Τράπεζα Πειραιώς), όπου απελευθέρωσαν ένα 16χρονο αγόρι, που ήταν κρατούμενος.
Στη συνέχεια ο Γερμανός Αξιωματικός  παρέδωσε συμβολικά την αλυσίδα και το λουκέτο των φυλακών στον Δήμαρχο, τα οποία φυλάσσονται σε προθήκη, στο Γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο, στον 1ο όροφο του κτιρίου.
Η αποχώρηση των Γερμανών έγινε στις 9 Οκτωβρίου 1944, ημέρα   Δευτέρα και ώρα 4 και 10΄ το απόγευμα.»
Αυτή η επέτειος, 72 ολόκληρα χρόνια μετά φέρνει στο νού μας ημέρες δόξας, ηρωϊσμού, θάρρους, γενναιότητας και αυτοθυσίας των Μεγαρέων όπως και όλων των Ελλήνων για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Αποτελεί επίσης η 9η Οκτωβρίου 1944 ένα ακόμη ανεξίτηλο κληροδότημα των προηγούμενων γενεών προς εμάς τους νεώτερους, το οποίο θυμίζει την διαχρονική ευθύνη όλων μας, για τη διαφύλαξη της υπέρτατης αξίας, που είναι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της πατρίδας, διότι όπως είχε πεί από τον 6ο π.χ. αιώνα ο Μεγαρεύς ελεγειακός ποιητής ΘΕΟΓΝΙΣ « Ουδέν αρ’ ην φίλτερον άλλο πατρίς», δηλαδή « Δεν υπάρχει τίποτα πιο αγαπημένο από την πατρίδα».