Τον πρώτο απολογισμό σχετικά με την καταστρεπτική πυρκαγιά στις 23 και 24 Ιουλίου σε Γεράνεια και Κινέτα πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Μεγαρέων στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν από τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση της 7ης Αυγούστου 2018.

Στη συνεδρίαση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της πυρκαγιάς στον οικισμό Μάτι της Ανατολικής Αττικής.

Συνοπτικά ο κ. Γρηγόρης Σταμούλης χαρακτήρισε τα γεγονότα της 23/7 ως τα φονικότερα τα οποία έχει υποστεί η χώρα και τα οποία χτύπησαν τα Γεράνεια και τον οικισμό της Κινέτας προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε έκταση 60 χιλιάδων στρεμμάτων και στον οικισμό το κόστος το οποίων είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.

Ως προς την πρόκληση της πυρκαγιάς το μεσημέρι της Δευτέρας αναφέρθηκε σε πολλαπλές εστίες, δεν απέκλεισε τον ανθρώπινο παράγοντα όπως και δεν απέκλεισε το γεγονός να προκλήθηκε από σπινθήρες οι οποίοι προήλθαν από τους αγωγούς μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίοι διασχίζουν την δασική περιοχή.
Θα περιμένει το πόρισμα των ειδικών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο Δήμαρχος, ο οποίος βρέθηκε στα Γεράνεια και στην Κινέτα αμέσως μόλις πληροφορήθηκε για το ξέσπασμα της πυρκαγιάς έκανε λόγο για μανιασμένους ανέμους οι οποίοι έτρεχαν με ταχύτητα μεγαλύτερη από 100 χιλιόμετρα την ώρα οι οποίοι παρέλαβαν την φωτιά στα δυτικά της Κινέτας, κατευθύνθηκαν προς τον βορά και την ανατολή καίγοντας το δάσος και κατοικίες στους συνοικισμούς Μαρούγκα και δύο Πανοράματα και στο ανατολικό σημείο της Κινέτας κατευθύνθηκαν προς την παραλία, περιοχή του συλλόγου Σκίρων αλλά και προς βορά προς τις περιοχές Λύσι και Σόρα ενώ την επόμενη ημέρα κατευθύνθηκε προς τους Αγίους Θεοδώρους, δηλαδή προς τα δυτικά.

Το γεγονός ότι σε ελάχιστο χρόνο «καβάλησε» δύο αυτοκινητόδρομους και την σιδηροδρομική γραμμή, μαρτυρά την ένταση του φαινομένου και τις τεράστιες δυσκολίες για την καταπολέμησή του.

Χαρακτήρισε ως ευτύχημα το γεγονός ότι με την εντολή του για εκκένωση διαφόρων περιοχών οι οποίες κινδύνευαν, σώθηκαν ανθρώπινες ζωές και επαίνεσε τη συμβολή της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού στην εκκένωση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δυσκολίες οι οποίες έχουν υπάρξει και στην όχι κατασκευή οδού διαφυγής στην περιοχή Μπαλαλάι εξ αιτίας γραφειοκρατικών προβλημάτων δασικής φύσεως.

Από την Τρίτη, 24/7, συγκροτήθηκαν από το προσωπικό του Δήμου Μεγαρέων συνεργεία στα οποία συμμετείχαν 24 άτομα για τις πρώτες καταγραφές των ζημιών.

Την 25/7 δημιουργήθηκαν επίσης συνεργεία από 70 υπαλλήλους του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Έγιναν 866 αυτοψίες και από αυτές έγιναν οι εξής χαρακτηρισμοί.

263 κόκκινα σπίτια, μη κατοικήσιμα
116 κίτρινα σπίτια, εκτεταμένες ζημιές
487 πράσινα, μηδενικές έως μικρές ζημιές

Προβλέπεται να επανεξετασθούν λεπτομερέστερα για οριστική περιγραφή.

Ο κ. Σταμούλης αναφέρθηκε στις οικονομικές ενισχύσεις οι οποίες προβλέπεται να καταβληθούν στα θύματα εκ μέρους του Κράτους και εκ μέρους του Δήμου ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθεί με υπουργική απόφαση ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπισθούν οι ενισχύσεις αποκατάστασης των ζημιών.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πιθανότητα να προκύψουν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα και τόνισε ότι θα πρέπει το συντομότερο να κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά έργα στις πλαγιές των Γερανείων πριν την έλευση του χειμώνα.

Με αφορμή το καταστρεπτικό γεγονός, έκανε αναφορά στην υδροδότηση της Κινέτας και τόνισε ότι βρισκόμαστε τώρα στην τελική φάση πριν την κατασκευή της κεντρικής δεξαμενής προσθέτοντας για μια ακόμα φορά ότι όλα τα έργα θα γίνουν από την ΕΥΔΑΠ η οποία έχει και την τεχνογνωσία και την δυνατότητα να τα κατασκευάσει.

Τέλος ο κ. Σταμούλης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέπραξαν με τον Δήμο στη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και την διάσωση των ανθρώπων.